Anul acesta, în Republica Moldova, recolta de struguri ar putea fi cu până la 35% mai mică faţă de 2023. Se preconizează o producție de 3 până la 12 tone pe hectar. Viţa-de-vie a fost afectată de seceta şi temperaturile caniculare din această vară. Aceste date au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” (CP FVV), organizată la începutul săptămânii, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Pentru procesarea din 2024, oferta de struguri este estimată la maximum 220 de mii de tone, mai puțin decât cele 263 de mii de tone procesate în 2023. Specialiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea plantațiilor, menționând că aproximativ 75% din suprafețele cultivabile suferă de stres hidric sever sau moderat. Doar 25% din terenuri beneficiază de o umiditate optimă a solului. Temperaturile extrem de ridicate din perioada martie-iulie 2024 au accelerat maturarea boabelor, recolta începând cu 14-16 zile mai devreme față de anul precedent, adică din 12 august, comparativ cu prima decadă a lunii septembrie în 2023.
În ședință au fost prezentate și analiza costurilor pentru îngrijirea plantațiilor viticole în 2024. Conform datelor, cheltuielile de întreținere, incluzând amortizarea anuală a investițiilor, variază între 45 și 60 de mii de lei per hectar.
Consiliul a recomandat stabilirea prețurilor de achiziție pentru strugurii de vin între 5,00 și 7,00 lei per kilogram, pe fondul creșterii costurilor și scăderii producției de struguri și vin. Pentru a motiva producerea de materii prime superioare, se propune diferențierea prețurilor în funcție de soiul și calitatea strugurilor. Prețuri mai mari, cu 15-30%, ar putea fi oferite pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine, soiurilor deficitare și autohtone, dar și celor de selecție nouă.
Unităților vinicole li se recomandă negocieri individuale privind prețurile, conform indicațiilor CP FVV. Achiziția strugurilor să fie bazată pe contracte clare, specificând calitatea, termenele de recoltare și plată. Este vital ca unitățile vinicole să respecte cadrul legal, primind struguri exclusiv de la plantațiile viticole înregistrate în Registrul Vitivinicol.
Pentru o dezvoltare sustenabilă a sectorului viticol, producătorii de struguri sunt încurajați să stabilească parteneriate pe termen lung cu unitățile vinicole. Într-un mediu economic provocator, aceștia, în special micii producători, se pot asocia în grupuri pentru a-și îmbunătăți competențele și șansele de succes. Totodată, înregistrarea parcelelor viticole de producție-marfă în Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova este crucială.
***
Începând cu 2017, deținătorii plantațiilor de viță de vie sunt obligați să se înregistreze în Registrul Vitivinicol. Doar proprietarii înscriși în acest registru și care dețin un cod unic de autentificare au dreptul de a comercializa strugurii. Procedura de înregistrare este simplă și gratuită, permițând autorităților să obțină o imagine mai clară a stocurilor viticole și a producătorilor locali. Acest demers ajută producătorii să devină mai competitivi atât pe piața națională, cât și pe cea internațională. Registrul Vitivinicol conține detalii despre suprafețele cultivate și soiurile de struguri.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!