Ministerul Finanțelor cheamă primarii la discuții. Cum argumentează necesitatea plafonării taxelor locale?
Full Article 3 minutes read

Ministerul Finanțelor cheamă primarii la discuții. Cum argumentează necesitatea plafonării taxelor locale?

Reprezentanții Ministerului Finanțelor urmează să se întâlnească pe 27 noiembrie cu cei ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Un comunicat în acest sens a fost publicat de reprezentanții instituției, după ce primarii au protestat în fața sediului Ministerului, dar și al guvernului față de plafonarea taxelor locale. Discuțiile vor viza proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. 

Proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 conține următoarele propuneri:

  • Anularea reducerii de 15% la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare;
  • Acordarea dreptului autorităților locale din localitățile rurale de a stabili de sine stătător în limitele de la 0,05% până la 0,4% a cotei impozitului pe bunurile imobiliare;
  • Acordarea competențelor de a stabili taxe locale speciale pentru prestarea serviciilor publice locale, altele decât cele prevăzute de Codul fiscal, în mărimea și modul stabilit de autoritățile publice locale.

Ministerul Finanțelor susține că acestea vin să consolideze autonomia financiară și decizională a autorităților locale: „Lipsa de certitudine și previzibilitate fiscală influențează puternic deciziile investiționale a mediului de afaceri. Pe acest motiv și urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business, se propune stabilirea în Codul fiscal a unor plafoane a mărimilor maxime a taxelor locale, care sunt necesare agenților economici și autorităților publice locale sub aspectul previzibilității extinderii obligației fiscale”.

Reprezentanții instituției mai atrag atenția că atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile publice locale în limitele legii. Dreptul legiuitorului de a stabili unele limite a taxelor locale este indicat inclusiv în conținutul raportului explicativ care însoțește Carta Europeană a Autonomiei Locale, unde se explică că legislațiile centrale sau regionale pot fixa limite generale pentru împuternicirile colectivităților locale în materie fiscală.

„Toate măsurile incluse în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 au fost supuse unui amplu proces de consultări publice cu toate părțile interesate, a căror participare activă și responsabilă în cadrul acestui exercițiu a avut un aport valoros la elaborarea și definitivarea proiectului de lege”, se mai menționează în declarație.

Proiectul de lege respectiv urmează să fie examinat de către Guvern, iar decizia finală privind adoptarea acestor măsuri de politică fiscală și vamală aparține Parlamentului.

***

Mai mulți primari din cadrul CALM au organizat pe 27 noiembrie un protest în capitală. Aleșii locali susțin că plafonarea taxelor locale este o imixtiune în activitatea lor și că funcționarii din capitală nu cunosc situația mai bine decât ei. Mai mult, potrivit acestora, dacă proiectul de lege va fi aprobat, „toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: