Ministerul Mediului: concentrația poluanților din aer este de aproape 3 ori mai mare decât limita admisă
Full Article 2 minutes read

Ministerul Mediului: concentrația poluanților din aer este de aproape 3 ori mai mare decât limita admisă

Ministerul Mediului confirmă că în capitală se menține nivelul ridicat de poluare a aerului. În primele zile ale noului an s-a înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10mkm, limita fiind depășită de 2,8 ori.

Se menționează că „motivele care contribuit la acumularea poluanților în aer ar fi condițiile meteorologice neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului, caracterizat prin influența aerului cald în combinație cu vântul slab și prezența straturilor de reținere”.

„Lipsa mișcării intensive a maselor de aer în direcția orizontală și verticală, au contribuit la menținerea acestor particule în stratul de la suprafața solului, contribuind la depășirea normelor sanitare pentru particulele PM10 mkm”, comunică Ministerul.

Aceasta depășire semnificativă, potrivit instituției, este condiționată și de nivelul ridicat a traficului rutier din unele sectoare, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale.

„Indicatorii sunt permanent monitorizați de Agenția de Mediu, care recomandă să nu ne alarmăm”, precizează Ministerul.

***

Potrivit unui site care prezintă calitatea aerului, pentru ziua de 3 ianuarie în Chișinău „aerul a atins un nivel de poluare ridicat și nu este sănătos pentru grupurile de persoane sensibile”.

Tot pe 3 ianuarie, Primăria Chișinău a anunțat că expediat o scrisoare autorităților centrale cu privire la poluarea aerului în capitală. Municipalitatea a solicitat să-i fie oferite cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în Chișinău, în ultima perioadă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: