Ministerul Sănătății prelungește termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer. Chicu: „O fi crezând că e vodkă”. Ce îi răspunde MS
Full Article 2 minutes read

Ministerul Sănătății prelungește termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer. Chicu: „O fi crezând că e vodkă”. Ce îi răspunde MS

Ministerul Sănătății a prelungit, pe 29 iunie, valabilitatea vaccinului împotriva Coronavirusului, Pfizer, cu 3 luni, conform recomandărilor organizațiilor internaționale de sănătate. Decizia a fost criticată, însă, de fostul prim-ministru al țării Ion Chicu, care a și postat pe Facebook ordinul ministerului. Potrivit lui Chicu, loturile de vaccinuri a căror termen de valabilitate a fost extins nu ar fi trecut efectiv testele de laborator.

„Ca să nu le arunce deodată, le prelungește arbitrar termenul de valabilitate. Loturile date de „vaccin” nu au fost supuse examinărilor de laborator pentru prelungirea termenului. O fi crezând că e vodkă, probabil…”, a scris Ion Chicu.

Secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, care a semnat ordinul, a explicat pentru NM că extinderea termenului de valabilitate în cazul vaccinului Pfizer „nu este un capriciu al ministerului, ci recomandările organizațiilor internaționale, pe care Ministerul Sănătății încearcă să le urmeze”.

„De ce (nr. Ion Chicu) nu a publicat documentul în întregime, inclusiv partea cu recomandările OMS și EMA”, s-a întrebat Svetlana Nicolăescu.

De menționat că decizia Ministerului Sănătății nu a fost deocamdată publicată pe site-ul ministerului și nici nu este clar cum a ajuns în posesia acesteia fostul premier Ion Chicu.

De menționat că, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a extins perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Decizia se aplică şi loturilor depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: