Ministerul Sănătății prelungește termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer. Chicu: „O fi crezând că e vodkă”. Ce îi răspunde MS
Full Article 2 minutes read

Ministerul Sănătății prelungește termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer. Chicu: „O fi crezând că e vodkă”. Ce îi răspunde MS

Ministerul Sănătății a prelungit, pe 29 iunie, valabilitatea vaccinului împotriva Coronavirusului, Pfizer, cu 3 luni, conform recomandărilor organizațiilor internaționale de sănătate. Decizia a fost criticată, însă, de fostul prim-ministru al țării Ion Chicu, care a și postat pe Facebook ordinul ministerului. Potrivit lui Chicu, loturile de vaccinuri a căror termen de valabilitate a fost extins nu ar fi trecut efectiv testele de laborator.

„Ca să nu le arunce deodată, le prelungește arbitrar termenul de valabilitate. Loturile date de „vaccin” nu au fost supuse examinărilor de laborator pentru prelungirea termenului. O fi crezând că e vodkă, probabil…”, a scris Ion Chicu.

Secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, care a semnat ordinul, a explicat pentru NM că extinderea termenului de valabilitate în cazul vaccinului Pfizer „nu este un capriciu al ministerului, ci recomandările organizațiilor internaționale, pe care Ministerul Sănătății încearcă să le urmeze”.

„De ce (nr. Ion Chicu) nu a publicat documentul în întregime, inclusiv partea cu recomandările OMS și EMA”, s-a întrebat Svetlana Nicolăescu.

De menționat că decizia Ministerului Sănătății nu a fost deocamdată publicată pe site-ul ministerului și nici nu este clar cum a ajuns în posesia acesteia fostul premier Ion Chicu.

De menționat că, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a extins perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Decizia se aplică şi loturilor depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: