privesc.eu

Ministra afacerilor externe a Bulgariei întreprinde o vizită la Chișinău. A discutat cu Nicu Popescu despre fluxul de refugiați 

Ministra afacerilor externe a Republicii Bulgaria Teodora Genchovska întreprinde o vizită la Chișinău. În cadrul unor declarații alături de ministrul moldovean Nicu Popescu, oficialul extern a spus că Bulgaria va susține țara noastră în contextul fluxului mare de refugiați ucraineni. 

„Am discutat în contextul fluxului de refugiați care urmează să vină în țara voastră. S-a discutat despre mai multe soluții, inclusiv despre desfășurarea unor inițiative în format trilateral „Republica Moldova-România-Bulgaria”. Astfel încât aceste fluxuri de refugiați să fie gestionate eficient”, a spus ministrul bulgar.

Totodată oficialul a spus că ministrul Popescu a sugerat că una din soluțiile eficiente ar fi utilizarea unui număr mai mare de autobuze care să transfere refugiații.  „Această propunere urmează să fie examinată de către consiliul de miniștri al Guvernului Bulgariei”, a precizat oficialul.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgariei a spus că a discutat cu Nicu Popescu și despre consecințele acțiunilor militare în raport cu Ucraina, dar și despre faptul că Ministerul de Externe al Bulgariei are o experiență în gestionarea situațiilor de criză.

„La etapa actuală este setat un centru de criză, care inclusiv se ocupă cu subiectele dezinformării. Pe parcurs, vom face un transfer de expertiză și experiență inclusiv pe acest domeniu”, a spus ministra.

Totodată, Teodora Genchovska a declarat că a fost abordată și inițiativa celor Trei Mări. „În viitorul apropiat urmează să se desfășoare un Summit în formatul respectiv la Riga și am discutat împreună cu partenerii noștri baltici pentru a include Republica Moldova în acest format în calitate de invitat special”, a comunicat oficialul.

La final, Genchovska a transmis o invitație ministrului Nicu Popescu de a efectua o vizită în Bulgaria.

În cadrul declarațiilor, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării Europene Nicu Popescu a vorbit despre războiul din statul vecin și a spus că Moldova sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.

„Astăzi am discutat despre securitatea regională. Noi pledăm pentru oprirea acestui război nejustificat, chemăm la dialog. Evident sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Republica Moldova este un stat neutru, dar neutralitatea nu înseamnă indiferență. Statul nostru oferă ajutor refugiaților. Astfel, Moldova are nevoie de mai mult sprijin internațional de a gestiona această situație”, a spus Popescu.

Potrivit ministrului, de la începutul războiului din Ucraina, peste 230 mii de refugiați au intrat în Moldova. „Iar peste 100 de mii sunt actualmente în țara noastră, peste 40 mii din ei sunt minori”, a precizat ministrul.

Într-un final, Popescu a spus că Moldova are nevoie de un mecanism de distribuire a refugiaților pe continentul european.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: