Ministra afacerilor externe a Bulgariei întreprinde o vizită la Chișinău. A discutat cu Nicu Popescu despre fluxul de refugiați 
Full Article 3 minutes read

Ministra afacerilor externe a Bulgariei întreprinde o vizită la Chișinău. A discutat cu Nicu Popescu despre fluxul de refugiați 

Ministra afacerilor externe a Republicii Bulgaria Teodora Genchovska întreprinde o vizită la Chișinău. În cadrul unor declarații alături de ministrul moldovean Nicu Popescu, oficialul extern a spus că Bulgaria va susține țara noastră în contextul fluxului mare de refugiați ucraineni. 

„Am discutat în contextul fluxului de refugiați care urmează să vină în țara voastră. S-a discutat despre mai multe soluții, inclusiv despre desfășurarea unor inițiative în format trilateral „Republica Moldova-România-Bulgaria”. Astfel încât aceste fluxuri de refugiați să fie gestionate eficient”, a spus ministrul bulgar.

Totodată oficialul a spus că ministrul Popescu a sugerat că una din soluțiile eficiente ar fi utilizarea unui număr mai mare de autobuze care să transfere refugiații.  „Această propunere urmează să fie examinată de către consiliul de miniștri al Guvernului Bulgariei”, a precizat oficialul.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgariei a spus că a discutat cu Nicu Popescu și despre consecințele acțiunilor militare în raport cu Ucraina, dar și despre faptul că Ministerul de Externe al Bulgariei are o experiență în gestionarea situațiilor de criză.

„La etapa actuală este setat un centru de criză, care inclusiv se ocupă cu subiectele dezinformării. Pe parcurs, vom face un transfer de expertiză și experiență inclusiv pe acest domeniu”, a spus ministra.

Totodată, Teodora Genchovska a declarat că a fost abordată și inițiativa celor Trei Mări. „În viitorul apropiat urmează să se desfășoare un Summit în formatul respectiv la Riga și am discutat împreună cu partenerii noștri baltici pentru a include Republica Moldova în acest format în calitate de invitat special”, a comunicat oficialul.

La final, Genchovska a transmis o invitație ministrului Nicu Popescu de a efectua o vizită în Bulgaria.

În cadrul declarațiilor, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării Europene Nicu Popescu a vorbit despre războiul din statul vecin și a spus că Moldova sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.

„Astăzi am discutat despre securitatea regională. Noi pledăm pentru oprirea acestui război nejustificat, chemăm la dialog. Evident sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Republica Moldova este un stat neutru, dar neutralitatea nu înseamnă indiferență. Statul nostru oferă ajutor refugiaților. Astfel, Moldova are nevoie de mai mult sprijin internațional de a gestiona această situație”, a spus Popescu.

Potrivit ministrului, de la începutul războiului din Ucraina, peste 230 mii de refugiați au intrat în Moldova. „Iar peste 100 de mii sunt actualmente în țara noastră, peste 40 mii din ei sunt minori”, a precizat ministrul.

Într-un final, Popescu a spus că Moldova are nevoie de un mecanism de distribuire a refugiaților pe continentul european.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: