Ministrul Apărării: „Femeile detașate în premieră în misiunea KFOR din Kosovo au demonstrat succes”
Full Article 2 minutes read

Ministrul Apărării: „Femeile detașate în premieră în misiunea KFOR din Kosovo au demonstrat succes”

După șase luni de misiune în teatrul de operații KFOR din Kosovo, cel de-al 20-lea contingent de militari ai Armatei Naționale s-a reîntors acasă. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a întâmpinat militarii, menționând că, prin misiunile îndeplinite, Republica Moldova demonstrează că este un partener credibil și un furnizor de securitate pentru comunitatea internațională.

Reveniți acasă, cei 41 de militari ai Armatei Naționale detașați în operațiunea KFOR din Kosovo au fost decorați cu distincții și diplome. În acest an, în premieră, în contingentul KFOR-20 au participat și patru femei militare.

Comandantul contingentului, Petru Tutunaru, a declarat că efectivul Armatei Naționale, împreună cu pacificatorii din Italia, Austria, Turcia, Polonia, Croația, Macedonia de Nord, Elveția, Albania și Bulgaria, au îndeplinit misiuni de cercetare a terenului, asigurarea pazei, patrularea în aria de operații și alte sarcini.

Acum, la revenire, suntem gata să împărtășim experiența acumulată cu efectivul din unitățile de bază”, susține Tutunaru.

La rândul său, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a apreciat activitatea excelentă și profesionalismul demonstrat la executarea misiunilor stabilite de toți militarii și a menționat în special contribuția femeilor militare aflate în premieră în misiunea KFOR.

La fel ca și bărbații, au demonstrat îndeplinirea cu succes a misiunii încredințate, ceea ce încă odată demonstrează că Ministerul Apărării respectă și îndeplinește cu fermitate rezoluția Organizației Națiunilor Unite 1325, care se referă la Femei, pacea și Securitate. Vom continua instruirea și încadrarea femeilor pe bază de voluntariat pentru îndeplinirea misiunilor de menținere a păcii”, spune ministrul Nosatîi.

Cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale, format din geniști, infanteriști și un ofițer de stat major, s-a aflat în Kosovo în perioada ianuarie-august curent.

***

Contingentele care participă la misiuni de pacificare în Kosovo sunt formate din 41 de militari. Timp de șase luni, aceștia desfășoară activități de patrulare și deminare în baza multinaționale Camp Vilaggio Italia, situată în localitatea Pech. 

Decizia de detașare a contingentului a fost aprobată de Parlament pe 1 noiembrie 2013, iar primul contingent din Republica Moldova a plecat în misiune în luna martie 2014.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: