Ministrul Parlicov, nemulțumit că malul drept a reluat consumul gazului de la Gazprom: „Am fost și eu mirat să aflu”
Full Article 3 minutes read

Ministrul Parlicov, nemulțumit că malul drept a reluat consumul gazului de la Gazprom: „Am fost și eu mirat să aflu”

Ministrul Energiei Victor Parlicov a vorbit, pe 21 martie, despre anunțul conducerii Moldovagaz că malul drept al Nistrului a reluat consumul gazului importat de la Gazprom. Oficialul a spus că decizia a fost luată de Moldovagaz. Astfel conducerea companiei, potrivit ministrului, trebuie să iasă cu o declarație pentru a vorbi despre motivul deciziei. „Noi pentru malul drept cred că nu avem nevoie la moment să procurăm gaze de la Gazprom”, a comunicat Parlicov. 

„Noi toată iarna am trecut-o fără a achiziționa gaze naturale pentru malul drept din partea Gazprom. (…) Am fost și eu mirat să aflu că câteva zile noi am luat gaz din partea Gazprom pentru malul drept în luna martie. Când am aflat acest lucru, bun l-am aflat ieri, în primul rând trebuie să înțelegem că decizia aceasta a fost luată de Moldovagaz”, a precizat ministrul, în cadrul unor declarații de presă.

El a adăugat că decizia de a relua consumul gazului de la Gazprom pentru malul drept „nu a fost coordonată cu Ministerul”.

„Am solicitat în primul rând ca Moldovagaz să iasă cu o comunicare publică la acest capitol. (…) Cu privire la motivele de ce s-au luat așa decizii, vă rog să vă adresați la ei”, a menționat Parlicov.

Oficialul a comunicat și care este poziția Ministerului Energiei la acest subiect.

„Noi pentru malul drept cred că nu avem nevoie la moment să procurăm gaze de la Gazprom. Noi avem gaze care au fost procurate și există stocuri create special pentru securitate prin Energocom. Acest gaz trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Această poziție a fost comunicată Moldovagaz și eu sunt sigur că ei vor lua mai departe decizii în favoarea noastră, a tuturor”, a adăugat Parlicov.

Potrivit lui, până acum s-au luat circa 2 milioane de metri cubi de gaz. „Nu vorbim de un volum enorm. Și aceasta a durat vreo patru zile, doar în ultimele câteva zile s-a luat gaz de la Gazprom pentru malul drept”, a spus ministrul.

„Acum ce se întâmplă mai departe, urmează să decidă Moldovagaz”, a comunicat el.

Întrebat la ce preț au fost cumpărate cele 2 milioane de metri cub de gaz, oficialul a declarat: „Prețurile sunt practic echivalente dintre costul mediu ponderat a stocurilor de la Energocom și prețul cu care s-a procurat de la Gazprom, vorbim peste puțin de o mie de dolari pe mia de metri cubi”, a spus el, adăugând că prețul gazului de la Energocom „este în jur de aceeași cifră”.

Oficialul a mai precizat că „cu cât mai mult gaz noi vom cumpăra de la Energocom la prețuri competitive, la prețuri de alternativă, cu atât mai repede vom putea beneficia de conjunctura favorabilă a prețurilor care s-a creat acum”.

Pe 20 martie, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban declara că malul drept al Nistrului a reluat consumul gazului importat de la Gazprom. Ceban preciza că decizia este temporară și valabilă pentru luna martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: