Vadim Ceban: Malul drept a reluat consumul gazului importat de la Gazprom. Prețul estimativ pentru aprilie
Full Article 2 minutes read

Vadim Ceban: Malul drept a reluat consumul gazului importat de la Gazprom. Prețul estimativ pentru aprilie

Malul drept al Nistrului a reluat consumul gazului importat de la Gazprom. Informația a fost confirmată pentru NM de către președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban, care a precizat că decizia este temporară și valabilă pentru luna martie. În ceea ce privește luna aprilie, o decizie nu a fost luată, a precizat acesta și a adăugat că Republica Moldova va achiziționa, luna viitoare, gaz la un preț de $680-700.

În luna martie curent SAP „Gazprom”, în baza contractului în vigoare, asigură livrarea gazelor naturale către Republica Moldova în volum total de 176,7 milioane m3 lunar, sau 5,7 milioane m3 pe zi.

De la începutul lunii curente volumul de gaze naturale livrate de SAP „Gazprom” integral este recepționat de SA „Moldovagaz” și direcționat către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv centrală „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. În perioada respectivă SA „Moldovagaz” asigură consumatorii din partea dreaptă a Nistrului cu gaze naturale procurate de la SA „Energocom”.

„În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. În situația creată, luând în considerație că prețul gazelor naturale livrate de SAP „Gazprom” și SA „Energocom” sunt practic similare, SA „Moldovagaz” până la finele lunii martie 2023 va procura pentru consumatorii săi circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi de la SAP „Gazprom”, și circa 1,3-1,5 milioane de m3 pe zi de la SA „Energocom””, a anunțat Moldovagaz.

Contactat de NM, Vadim Ceban a menționat că decizia este temporară.

„Este o decizie valabilă până la sfârșitul lunii martie. Pentru aprilie nu a fost luată o decizie, acest lucru depinde de mai mulți factori. De prețul Gazpromului, de prețul la care va furniza Energocom. Depinde și care vor fi parametrii acordului energetic cu Tiraspolul”, a adăugat Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: