Ministrul Sănătății: Încă 4 cazuri de COVID-19 în Republica Moldova și primul de infectare locală
Full Article 3 minutes read

Ministrul Sănătății: Încă 4 cazuri de COVID-19 în Republica Moldova și primul de infectare locală

În Republica Moldova au fost înregistrate 4 noi cazuri de COVID-19. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă din 14 martie. 

„Pe parcursul zilei de astăzi au fost procesate 48 de probe. Avem confirmate încă patru cazuri noi de infecție cu COVID-19. Trei cazuri sunt de import și nu din Italia, dar și din Franța, iar unul este local”, a anunțat Viorica Dumbrăveanu.

Astfel, numărul de pacienți infectați a ajuns la 12 persoane.

„În spitalul de boli contagioase pentru copii avem doi copii suspectați de infecție cu COVID-19, care au fost în contact strâns cu bunica revenită din Italia. Oare responsabilitatea este doar a autorităților? Solicităm repetat: autoizolare pentru persoanele care vin din zonele unde s-au înregistrat cazuri de COVID-19”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, ministru Sănătății a anunțat că din cauza faptului că în Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” sunt și alți pacienți și s-ar putea produce o supraaglomerare, autoritățile vor începe să interneze pacienții suspecți de infectare cu COVID-19 și în Clinica nr. 2, cunoscut și drept Spitalul „Căii Ferate”.

„Pe parcursul săptămânii curente am realizat eliberarea acestui spital și pregătirea pentru a putea interna pacienții suspectați de infectare cu COVID-19. Acest spital, ca și celelalte spitaluri strategice, dispune de echipament de protecție individuală pentru personalul medical. Personalul va fi instruit de către experții Organizației Mondiale a Sănătății și cei ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică”, a explicat ministrul.

Premierul Ion Chicu a anunțat că, la nivel național, au mai rămas 32 sau 33 de primării în cadrul cărora nu s-au organizat ședințe ale Comisiilor Excepționale, însă în linii mari, toate sunt informate despre măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecției.

„Avem evoluții destul de îngrijorătoare unde sunt cetățeni ai Republicii Moldova, în special Spania, unde în ultimele 24 de ore au fost constatate aproape 2 mii de cazuri, ceea ce înseamnă că pandemia a migrat totalmente în Europa și aici este cel mai mare factor de risc. Astăzi va avea loc ultimul zbor din Spania. Mâine seară, din 15 martie, ora 00:00 noaptea, vor fi sistate toate zborurile din Europa și mâine vom discuta despre posibilitatea sistării complete a traficului aerian”, a anunțat prim-ministrul Ion Chicu.

„Chem populația să manifeste înțelegere și responsabilitate maximă. Pericolul și riscul este enorm, dacă judecăm după evoluțiile din țările europene și după tendințele din țările apropiate”, a subliniat șeful executivului.

Totodată, premierul a menționat că în Republica Moldova a revenit moldoveanul care s-a aflat pe nava Diamond Princess, aflată în carantină timp de mai multe săptămâni. Acesta NU a fost diagnosticat cu coronavirus de tip nou.

Reamintim că persoanele care manifestă simtome de infectare cu COVID-19 trebuie să apeleze la serviciul 112 și să evite la maximum contactul cu alte persoane.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: