Ministrul Spatari a spus când va fi lansată platforma compensatii.gov.md: „Formularul este destul de simplu”
Full Article 2 minutes read

Ministrul Spatari a spus când va fi lansată platforma compensatii.gov.md: „Formularul este destul de simplu”

Platforma compensatii.gov.md, pe care cetățenii se vor înregistra pentru a le fi determinată categoria de vulnerabilitate energetică, va fi lansată la începutul săptămânii viitoare. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, la emisiunea „Freedom” de la TV8.

Potrivit lui Spatari, în ședința Guvernului din 5 octombrie, ar urma să fie aprobată o hotărâre în acest sens. Ministrul a precizat că platforma va fi lansată la începutul săptămânii viitoare.

„Familiile vor avea la dispoziție o lună și jumătate pentru a se înregistra pe platforma online. Compensațiile vor fi acordate pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie”, a spus oficialul.

Potrivit ministrului, pe site, fiecare va introduce date despre membrii familiei, identificați prin IDNP, codul de identificare al contorului și venitul mediu lunar pentru ultimele 6 luni. „Formularul este destul de simplu”, a menționat Spatari.

Veniturile introduse în sistem vor fi verificate, a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri.

„Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei, a spus oficialul moldovean.

„Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Marcel Spatari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: