Ucraina contestă intenția organizatorilor Eurovision de a desfășura concursul de anul viitor în Regatul Unit
Full Article 2 minutes read

Ucraina contestă intenția organizatorilor Eurovision de a desfășura concursul de anul viitor în Regatul Unit

Ucraina, care a câştigat în acest an concursul Eurovision, a denunţat vineri decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediţii a acestei competiţii muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia, informează AFP.

„Ucraina nu este de acord cu natura deciziei luate de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU)”, a declarat într-un comunicat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko.

„Cerem negocieri suplimentare pentru a găzdui Eurovision 2023 în Ucraina”, a adăugat el.

Există garanții în privința normelor de securitate, spun oficialii.

„Cerem schimbarea acestei decizii, pentru că noi credem că putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am asumat”, a mai spus ministrul ucrainean, dând asigurări că ţara lui „a îndeplinit până acum toate condiţiile și a oferit răspunsuri şi garanţii în privinţa normelor de securitate” în vederea organizării următoarei ediţii a acestui concurs muzical.

Puţin mai devreme în cursul zilei de vineri, EBU a anunţat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiţiei din 2022, să înlocuiască Ucraina în calitate de gazdă a ediţiei din 2023.

„În circumstanţele actuale, garanţiile de securitate şi operaţionale care sunt necesare pentru a găzdui, a organiza şi a produce show-ul Eurovision (…) nu pot fi îndeplinite de Ucraina”, a anunţat EBU într-un comunicat.

Grupul ucrainean Kalush Orchestra, al cărui cântec „Stefania” combină elemente de hip-hop şi muzică tradiţională, a câştigat pe 15 mai concursul Eurovision 2022, organizat în oraşul italian Torino, devansând Regatul Unit şi Spania graţie numărului mare de voturi primite din partea telespectatorilor europeni.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: