observator.tv

Minor neadmis într-un centru de plasament, după ce a fost externat din Spitalul de Psihiatrie. Reacția Avocatului Copilului

Un centru de plasament pentru copii a refuzat să preia un copil rămas temporar fără ocrotire părintească. Acesta primise tratament medicamentos de tip psihiatric la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Cazul a fost făcut public de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, după ce a fost sesizat de instituția medicală.

Ombudsmanul Copilului a întreprins o vizită de lucru la instituția medicală, unde au fost purtate discuții cu copilul, cu administrația și secția de internare. Totodată, au fost solicitate explicații de la autoritatea tutelară teritorială.

 „A invocat motive nefondate, ignorând interesul superior al copilului, au fost verificate legalitatea îndeplinirii atribuțiilor de către autoritatea tutelară, solicitând Procuraturii informații privind efectuarea concursul de selectare a autorității tutelare, care cu regret, nu s-a expus asupra legalității acestor acțiuni. Totodată, au fost solicitate informații de la Ministerului Muncii și Protecției Sociale în vederea acordării asistenței metodologice și ghidării autorității tutelare pentru asigurarea protecției necesare copilului, care a oferit un răspuns superficial”, se arată într-un comunicat emis de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Prin urmare, Maia Bănărescu constată că autoritățile responsabile de realizare deplină a drepturilor copilului nu-și realizează pe deplin atribuțiile, iar externarea externarea copilului a fost posibilă doar după intervenția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: