Minoritățile etnice, implicate mai activ în viața publică. Guvernul a aprobat Strategia de consolidare a relațiilor interetnice
Full Article 2 minutes read

Minoritățile etnice, implicate mai activ în viața publică. Guvernul a aprobat Strategia de consolidare a relațiilor interetnice

Programului de implementare a Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice, pentru anii 2023-2025, a fost aprobat de Guvern, în cadrul ședinței din 29 martie, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării. Printre prevederile care se conțin în document se numără facilitarea participării minorităților naționale la viața publică, precum și asigurarea protecției și dezvoltării limbilor materne ale acestora.

„Programul adoptat vine să asigurare un context favorabil pentru consolidarea relațiilor interetnice, astfel încât, către anul 2025, Republica Moldova să dispună de mecanisme de lucru eficiente în domeniul educațional, economic, social și cultural pentru încurajarea participării tuturor cetățenilor la administrarea de stat și în serviciul public, precum și pentru asigurarea protecției și dezvoltării limbilor naționale”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală

Acțiunile incluse în document vizează patru direcții prioritare: viața publică, limba ca mijloc de integrare, dialogul intercultural și apartenența civică la statul Republica Moldova și mass-media.

Programul este corelat cu Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care prevede sporirea calității vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Costul acestuia, pentru anii 2023-2025, este de peste 2 milioane de lei.

Pentru realizarea Programului de implementare a Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice, Ministerul Educației și Cercetării va colabora cu autoritățile și instituțiile de stat, reprezentanții societății civile, organizațiile etno-culturale, partenerii de dezvoltare.

Aprobarea acestui program este o acțiune inclusă în Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: