ОФИС ПРЕЗИДЕНТА

Misiunea AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie. Zelenski: Ocupanții nu au lăsat și jurnaliștii să intre pe teritoriu

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat ieri seara că misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organizație internațională sub egida ONU, a ajuns la Centrală nucleară de la Zaporojie. În pofida acordurilor, potrivit șefului statului ucrainean, misiunea a fost lăsată pe teritoriul centralei fără echipa de jurnaliști ucraineni și din presa internațională. 

Vladimir Zelenski a spus că misiunea AIEA a ajuns la Centrală nucleară pe 1 septembrie „în ciuda tuturor provocărilor armatei ruse și a bombardării cinice a orașului Energodar”.

Președintele ucrainean a menționat că „Rusia a făcut o mulțime de lucruri cinice pentru a înșela misiunea, inclusiv prin intimidarea locuitorilor orașului Energodar”: „ocupanții au forțat oamenii să-i mintă pe reprezentanții AIEA, să predea niște bucăți de hârtie, să semneze ceva acolo, să spună ceva”, relatează Ukrainskaia Pravda.

În același timp, rușii nu ar fi permis jurnaliștilor ucraineni să intre pe teritoriul Centralei nucleare.

„Când ne-am întâlnit cu domnul Grossi [directorul general al AIEA, Rafael Grossi] și membrii misiunii la Kiev, am convenit că misiunea obligatoriu va fi însoțită de jurnaliști ucraineni și internaționali. Jurnaliști independenți. Pentru ca lumea să vadă adevărul”, a comunicat Zelenski.

„Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, a precizat Zelenski. „Deși s-a promis. Din păcate, ocupanții nu au lăsat jurnaliștii, ci au organizat o adunare în masă a propagandiștilor lor”, a adăugat președintele Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters.

Confruntări violente la Belgrad: protestatarii au cerut alegeri anticipate

În capitala Serbiei, în seara zilei de 28 iunie, a avut loc un protest de amploare, în cadrul căruia s-a cerut organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Președintele țării, Aleksandar Vučić, a declarat că „nu va accepta un ultimatum” și că alegerile vor avea loc la termenul stabilit, în anul 2026, transmite BBC.

Protestul a început în Piața Slavija, din centrul Belgradului, și a fost pașnic timp de câteva ore. Manifestanții au cerut demisia conducerii țării și investigarea tragediei petrecute în orașul Novi Sad, unde, în noiembrie 2024, prăbușirea unui acoperiș din beton la gară a dus la moartea a 16 persoane. Protestatarii consideră că tragedia a fost cauzată de corupție.

Potrivit poliției, la protest au participat 36 de mii de persoane. Organizația independentă de monitorizare „Arhiva Adunărilor Publice” a estimat însă prezența la 140 de mii de persoane.

Spre seară, protestul a degenerat în confruntări cu forțele de ordine.

În aceeași seară, în centrul Belgradului, a avut loc o manifestație pro-guvernamentală. Susținătorii lui Aleksandar Vučić s-au adunat în fața clădirii Parlamentului.

***

Pe 1 noiembrie 2024, la clădirea recent renovată a gării centrale din Novi Sad s-a prăbușit un acoperiș din beton. Victimele au fost 16 persoane, cu vârste cuprinse între șase și 74 de ani.

La scurt timp, la Belgrad au izbucnit proteste care, în timp, s-au extins și în alte orașe din Serbia. Participanții au cerut ca cei responsabili să fie trași la răspundere. Protestatarii au cerut demisia primarului din Novi Sad și a premierului Miloš Vučević.

Pe 28 ianuarie, Vučević și-a anunțat demisia. El a declarat că decizia are legătură cu tragedia din Novi Sad, precum și cu rănirea unei studente în timpul protestelor. Și primarul orașului și-a dat demisia. Atunci, protestatarii au formulat noi revendicări.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: