Mitropolitul, nedumerit de decizia TRM de a restricționa accesul pentru fețele bisericești care susțin războiul din Ucraina
Full Article 3 minutes read

Mitropolitul, nedumerit de decizia TRM de a restricționa accesul pentru fețele bisericești care susțin războiul din Ucraina

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă „regretul” și „nedumerirea” față de decizia conducerii Companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) de a restricționa accesul la emisiunile radio și tv publice pentru persoanele și fețele bisericești care susțin războiul din Ucraina. Se întâmplă după ce conducerea TRM a refuzat să transmită în direct pe 14 octombrie serviciul divin oficiat la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, dedicat sărbătorii Acoperemântului Maicii Domnului, care este și hramul municipiului Chișinău, așa cum o făcea și în anii precedenți.

Afirmația prin care TRM acuză subtil Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, în persoana Întâistătătorului ei – Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, de „susținere fățișă sau indirectă a războiului din Ucraina” este una tendențioasă. În această ordine de idei, considerăm necesară clarificarea a două chestiuni. Întâi de toate, celebrarea praznicului Acoperemântului Maicii Domnului și deci în cazul nostru a hramului Chișinăului, nu este un eveniment care aparține Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir sau oricărei altei persoane publice sau private din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, mai ales că în acest an serviciul divin a fost oficiat de către Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei, astfel încât, din punctul nostru de vedere, nu există nici un motiv obiectiv de a priva telespectatorii de a viziona serviciul divin festiv.

Apoi, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, prin vocea Întâistătătorului ei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, și-a exprimat fără echivoc și în toată plinătatea sa părerea despre conflictul din Ucraina, ca fiind un război fratricid, care trebuie încetat cât mai grabnic.

În continuarea celor expuse mai sus, ne exprimăm speranța că această situație regretabilă nu va constitui un precedent și de azi înainte, conducerea actuală a companiei publice „Teleradio-Moldova” va fi obiectivă în ceea ce privește reflectarea evenimentelor de interes public pentru cetățenii Republicii Moldova și în special a celor din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu care se identifică majoritatea covârșitoare a cetățenilor acestei țări”, se arată în comunicatul emis de Mitropolie.

În comunicatul emis, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove reiterează că se identifică și se solidarizează în totalitate cu „mesajul de compasiune” al Întâistătătorului Ei – Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, „rugându-se necontenit pentru pace în întreaga lume, cu atât mai mult în țara vecină și prietenă Ucraina”.

Precizăm că, conform unui comunicat emis de TRM, cetățenii moldoveni, inclusiv înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, ar putea avea acces restricționat la posturile publice de radio și televiziune. Informația a fost confirmată, pe 14 octombrie, de către directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu. Decizia a fost anunțată după ce primarul capitalei Ion Ceban i-a reproșat conducerii companiei publice de radio și televiziune că nu a difuzat liturghia de la Catedrala Mitropolitană.

***

Amintim că mitropolitul Vladimir a participat pe 13 octombrie la o adunare a bisericii ortodoxe ruse. Reprezentanții Mitropoliei din Republica Moldova declară că ședința a avut loc la Mănăstirea „Sfântul Daniel” din Moscova.

Mitropolitul Moldovei a fost decorat de patriarhul Kirill al Rusiei cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – ordinul patriarhal „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I. Informația a fost confirmată la câteva zile după ce mitropolitul a participat la o slujbă religioasă oficială în suburbia Moscovei, în cadrul căreia au răsunat rugăciuni în sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: