„Moldova a avansat pe cel mai mare număr de capitole”. Popescu, despre raportul Comisiei Europene pe fiecare stat candidat
Full Article 3 minutes read

„Moldova a avansat pe cel mai mare număr de capitole”. Popescu, despre raportul Comisiei Europene pe fiecare stat candidat

Republica Moldova este lider, dintre toate statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană, pe partea tehnică de transpunere/implementare IQ-ului comunitar, progreselor în domeniul legislativ. Precizările au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. Totodată, potrivit oficialului, „Republica Moldova a reușit să avanseze substanțial pe cel mai mare număr de capitole, 9 din 33 de capitole”. 

La emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, Nicu Popescu a fost întrebat „dacă este încrezător că Moldova va primi un vot pozitiv la Consiliul European din 14-15 decembrie, la Bruxelles”.

Urmărim cu atenție discuțiile din interiorul Uniunii Europene. Avem contacte bilaterale, prietenii chiar foarte strânse, cu practic fiecare stat membru al Uniunii Europene. În următoarele săptămâni vom continua discuțiile, monitorizarea dar și efortul nostru constant de convingere a statelor membre că la următorul Consiliu European, este reuniunea șefilor de state și guverne a UE, Republica Moldova va primi undă verde pentru demararea negocierilor de aderare”, a comunicat ministrul.

Popescu a adăugat că „intrăm în aceste discuții cu un dosar excelent, cu temele pe acasă făcute excelent, în special în două domenii sau în două categorii”.

Pe de o parte, știți că în iunie 2022 Republica Moldova a primit acele 9 recomandări din partea Comisiei Europene și constatarea/evaluarea Comisiei Europene este că Republica Moldova a îndeplinit 94% din acțiunile necesare pentru implementarea celor 9 recomandări. Mai avem anumite măsuri pe care ne concentrăm. Pe partea mai tehnică de transpunere/implementare acquis-ului comunitar, progreselor în domeniul legislativ, aici Republica Moldova este un lider dintre toate statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova a avut cele mai substanțiale progrese. Deci, dacă comparați raportul Comisiei Europene pe fiecare stat candidat veți vedea că Republica Moldova a reușit să avanseze substanțial pe cel mai mare număr de capitole, 9 din 33 de capitole. Deci avem un dosar bine făcut dar evident la această etapă noi nu putem prezice care va fi rezultatul acestui Consiliu”, a conchis ministrul.

***

În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE. Acesta va avea loc, la Bruxelles, la 14-15 decembrie. Autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: