Moldova a cheltuit 51 mln EUR pentru energia electrică din România. Care este prețul mediu pentru 1 MWh
Full Article 2 minutes read

Moldova a cheltuit 51 mln EUR pentru energia electrică din România. Care este prețul mediu pentru 1 MWh

Energocom anunță că prețul mediu pentru 1 MWh de energie electrică din România, timp de o lună, a constituit 231 de euro. Potrivit companiei, de când a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro.

„Prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro. De când SA Energocom a început să cumpere electricitate de pe OPCOM, întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro”, se arată într-o declarație a Energocom.

Se menționează că aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.

Pe OPCOM toate prețurile sunt transparente, comunică directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari. El mai adaugă că toți producătorii de energie electrică vând cu același preț către OPCOM, iar ulterior OPCOM vinde această energie către cumpărători.

„Prețurile la OPCOM în ultimele zile sunt în creștere, la fel ca și în toate țările europene”, susțin reprezentanții Energocom, care mai adaugă că unul din factorii majorării este cel sezonier – „mai aproape de iarnă cererea este în creștere”.

„De asemenea, războiul din Ucraina și afectarea sistemului energetic din țara vecină a perturbat prețurile din regiune”, susține întreprinderea.

Amintim că din 30 octombrie a început livrarea energiei electrice achiziționate de către SA Energocom de pe bursa de energie din România – SA „OPCOM”. Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan menționa că cantitățile de energie electrică variază de la oră la oră între 20 MW și 125 MW.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: