Moldova a cheltuit 51 mln EUR pentru energia electrică din România. Care este prețul mediu pentru 1 MWh

Energocom anunță că prețul mediu pentru 1 MWh de energie electrică din România, timp de o lună, a constituit 231 de euro. Potrivit companiei, de când a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro.

„Prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro. De când SA Energocom a început să cumpere electricitate de pe OPCOM, întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro”, se arată într-o declarație a Energocom.

Se menționează că aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.

Pe OPCOM toate prețurile sunt transparente, comunică directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari. El mai adaugă că toți producătorii de energie electrică vând cu același preț către OPCOM, iar ulterior OPCOM vinde această energie către cumpărători.

„Prețurile la OPCOM în ultimele zile sunt în creștere, la fel ca și în toate țările europene”, susțin reprezentanții Energocom, care mai adaugă că unul din factorii majorării este cel sezonier – „mai aproape de iarnă cererea este în creștere”.

„De asemenea, războiul din Ucraina și afectarea sistemului energetic din țara vecină a perturbat prețurile din regiune”, susține întreprinderea.

Amintim că din 30 octombrie a început livrarea energiei electrice achiziționate de către SA Energocom de pe bursa de energie din România – SA „OPCOM”. Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan menționa că cantitățile de energie electrică variază de la oră la oră între 20 MW și 125 MW.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

sfs.md

VIDEO Procurorii și Fiscul au descins la o asociație patronală: prejudiciu estimat la peste 11 mln lei

O asociație patronală din Republica Moldova, implicată în colectarea și reciclarea deșeurilor, este investigată pentru o posibilă schemă de evaziune fiscală și spălare de bani, estimată la peste 11 milioane de lei. În acest sens, oamenii legii, inclusiv reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, au efectuat percheziții. Informațiile au fost comunicate pe 4 iulie de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Procurorii PCCOCS, de comun cu Serviciul Fiscal de Stat, investighează o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani de peste 11.000.000 lei comisă de o asociație patronală în anii 2020-2024. Investigațiile preliminare arată că asociația patronală, implicată în colectarea și reciclarea deșeurilor a realizat profituri în proporții considerabile, fără să respecte cadrul legal aferent unei entități comerciale. S-a eschivat de înregistrare ca plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile și respectiv nu a achitat la buget taxa pe valoare adăugată, prejudiciind bugetul în proporții deosebit de mari”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.

Potrivit instituției, oamenii legii au descins cu percheziții, de unde au fost ridicate „documente și obiecte probatorii, care constituie mijloace materiale relevante urmăririi penale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: