Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative
Full Article 3 minutes read

Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative

Guvernul Republicii Moldova informează că azi, 25 octombrie 2021, a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.

„Este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte.  Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale”, explică Guvernul.

Potrivit Executivului, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat.

Între timp, Guvernul reiterează că se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung.

„În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori”, mai precizează Guvernul.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se va întâlni, miercuri, 27 octombrie, în Rusia, cu șeful companiei Gazprom, Alexei Miller.  Acesta a menționat că va discuta despre datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile. Ucraina a anunțat că este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie, fiind vorba despre 15 mln m3.

Pe 23 octombrie, Spînu a precizat că oferta companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”. În cadrul discuțiilor, partea rusă a dat asigurări că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic.

A doua zi, reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov a declarat că, în cazul în care Chișinăul nu va achita în totalitate datoria de $709 mln, compania Gazprom ar putea sista livrarea gazului către

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: