Moldova a primit miercuri €10 milioane din partea UE. Urmează alte €40 de milioane
Full Article 2 minutes read

Moldova a primit miercuri €10 milioane din partea UE. Urmează alte €40 de milioane

Republica Moldova va primi un suport financiar, în valoare de €50 milioane, din partea Uniunii Europene. În acest sens, Comisia Europeană (CE) a anunțat că, pe 4 aprilie, a fost deblocată prima tranșă de €10 milioane, acordată sub formă de grant. Ulterior, la începutul lunii mai va fi deblocată restul sumei, de €40 milioane, care va fi oferită sub formă de împrumut.

Potrivit raportului Comisiei Europene, banii reprezintă un sprijin important din partea UE pentru una dintre țările cele mai direct și mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești, adăugându-se la provocările și dezechilibrele preexistente considerabile. Sprijinul va ajuta Republica Moldova să facă față nevoilor sale urgente de finanțare și să sprijine stabilitatea macroeconomică generală, permițând în același timp realizarea unor reforme ample și ambițioase”, se arată în raport.

CE a precizat cu suporul financiar vine după ce Moldova a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestei plăți.

„Moldova a consolidat guvernanța în sectorul public, fiind luate măsuri pentru a îmbunătăți gestionarea proiectelor de investiții publice. Guvernul a înregistrat progrese în ceea ce privește guvernanța sectorului financiar, prin adoptarea unei noi strategii de gestionare a finanțelor publice. De asemenea, autoritățile moldovenești au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea statului de drept, ocupând posturi de conducere în mai multe instituții anticorupție. Parlamentul a adoptat, de asemenea, un nou program de recuperare a bunurilor infracționale”, se arată în text.

De menționat că suportul de €50 milioane face parte dintr-un pachet de asistență macro-financiară mai larg, în valoare de €150 milioane. Prima tranșă, de €50 milioane, a fost acordată în august 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: