Moldova a refuzat un nou lot de vaccinuri AstraZeneca? Precizările Ministerului Sănătății
Full Article 2 minutes read

Moldova a refuzat un nou lot de vaccinuri AstraZeneca? Precizările Ministerului Sănătății

În presa din Republica Moldova a apărut informația că autoritățile ar fi refuzat un nou lot de vaccinuri împotriva coronavirusului produs de AstraZeneca, oferit de România și Estonia. Am reușit să aflăm de la reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) cum stau lucrurile în realitate, dar și câte seruri de vaccin sunt disponibile în prezent în țara noastră.

Pe 22 iunie, mai multe surse mass media au publicat informația, potrivit căreia, „Moldova a refuzat un nou lot de vaccinuri AstraZeneca”, oferit de autoritățile din România și Estonia. Secretarul de stat al MSMPS Igor Curov a precizat pentru NM că, de fapt, această informație este falsă. În realitate, instituția a solicitat donatorilor să amâne livrarea.

„Avem o cantitate anumită de doze de vaccin. Am calculat timpul de utilizare a dozelor, rezervele de vaccinuri din depozite și termenele de valabilitate. În prezent avem o cantitate destul de mare de vaccinuri, trebuie să reușim să utilizăm rezervele. De aceea, am solicitat o amânare a livrării”, a explicat Curov.

Potrivit MSMPS, în prezent, în depozitele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), rămân circa 380 mii de doze de vaccinuri anti-Covid. 5% dintre ele sunt Pfizer, 30% – AstraZeneca și 70% Sinovac și Sinopharm.

Oficialul s-a arătat convins că numărul de doze este suficient pentru imunizarea populației în regim obișnuit. Potrivit acestuia, suplimentarea stocului existent ar fi necesară spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august.

Ior Curov a mai spus că, la începutul lunii iulie, este așteptat un nou lot de seruri prin intermediul platformei COVAX. Deocamdată nu este clar producătorul de vaccinuri.

„Există posibilitatea să nu fie neapărat AstraZeneca. Din păcate, detaliile livrării sunt dezvăluite mai aproape de termenul stabilit”, a explicat acesta.

Secretarul de Stat al MSMPS și-a exprimat regretul că tempoul campaniei de imunizare a scăzut. În opinia sa, acest lucru se datorează inclusiv informațiilor false menite să sperie populația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: