Moldova a urcat șase poziții în topul celor mai fericite țări ale lumii
Full Article 2 minutes read

Moldova a urcat șase poziții în topul celor mai fericite țări ale lumii

Moldova ocupă locul 65 în clasamentul celor mai fericite țări din lume, întocmit anual sub egida ONU. Finlanda conduce clasamentul, devenind cea mai fericită țară pentru al patrulea an consecutiv. Afganistanul s-a situat pe  ultimul loc în topul în care au fost incluse 149 de țări.

Indicele fericirii, care se calculează ca diferență între cei care se consideră fericiți și nefericiți, în Moldova a crescut cu șase puncte începând cu 2019.

În 2020, Moldova a depășit Ecuadorul (66), Kârgâzstan (67) și Grecia (68), dar a lăsat în urmă Bosnia și Herțegovina (64).
România și-a îmbunătățit performanța cu două puncte, ocupând locul 46. Ucraina a crescut, de asemenea, de la locul 133 la locul 110. Dar Rusia și-a înrăutățit indicatorii, coborând de la 68 la 76 de linii.

Finlanda ocupă primul loc în clasament pentru al patrulea an consecutiv. După cum a menționat BBC, succesul Finlandei poate fi atribuit serviciilor eficiente de sprijin social, ratelor scăzute ale criminalității și nivelurilor ridicate de încredere. În plus, Finlanda, cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, a supraviețuit pandemiei mult mai bine decât alte țări europene, au existat doar puțin peste 70 de mii de infecții și 805 de decese cauzate de coronavirus.

Danemarca, Elveția, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg, Noua Zeelandă, Austria sunt, de asemenea, incluse în primele zece țări în care populația se simte fericită.

Rwanda (147), Zimbabwe (148) și Afganistan (locul 149) se află în partea de jos a clasamentului.

Indicele fericirii din diferite țări este calculat pe baza mai multor indicatori economici: speranța de viață, rata șomajului, sprijinul social, corupția, inflația, PIB-ul și migrația, care afectează cât de confortabil se simt oamenii în țara lor. În plus, a fost luat în considerare nivelul fericirii și bunăstării migranților, deoarece, conform autorilor ratingului, nivelul fericirii din întreaga țară se corelează cu cât de bine trăiesc noii veniți acolo.

Amintim că în 2019 Moldova a ocupat locul 71 în clasament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: