Moldova alungă din țară un reprezentant al Ambasadei Rusiei. Vasnețov, convocat la MAEIE
Full Article 3 minutes read

Moldova alungă din țară un reprezentant al Ambasadei Rusiei. Vasnețov, convocat la MAEIE

Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat drept persoană non grata în Republica Moldova, urmare a căderii în această dimineață a resturilor unei rachete la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea. Diplomatul este nevoit să părăsească teritoriul țării noastre. Informațiile au fost confirmate de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Mai exact, MAEIE anunță a luat această decizie în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961).

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat emis de MAEIE.

Potrivit ministerului, acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

„În cadrul convocării, MAEIE a reiterat faptul că atacurile cu rachete asupra țării vecine escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului. A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv amenințări tot mai mari pentru securitatea energetică a țării”, a informat MAEIE.

NM a încercăt să afle identitatea diplomatului, însă reprezentanții MAEIE au refuzat să divulge numele, dar ne-au spus nu este vizat ambasadorul.

„Noi nu divulgăm identitatea persoanei, întrucât ne dorm ca în prim plan să rămână motivul nu numele. Persoana care trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova nu este Oleg Vasnețov”, informează sursele NM.

Amintim că, în dimineața de 31 octombrie, în toate regiunile Ucrainei a fost declarată alertă aeriană. Ministerul de Interne al Republicii Moldova a confirmat că o rachetă a căzut în localitatea Naslavcea, iar ferestrele mai multor geamuri s-au spart. Victime nu au fost înregistrate.

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a precizat că ar fi căzut fragmente din racheta doborâtă în această dimineață de sistemul antiaerian ucrainean în urma atacului cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, aflat la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea. Geniștii Armatei Naționale au pornit la fața locului pentru a cerceta terenul.

„Totodată, în contextul incidentului respectiv, informăm că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova. Menționăm că fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”, se arată în declarația Ministerului Apărării.

Cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au fost astăzi închise, însă ulterior și-au reluat activitatea. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Rusia a lansat pe 31 octombrie peste 50 de rachete. 44 dintre ele au fost doborâte de sistemul antiaerian al Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: