AP Photo/Denis Farrell

Moldova este amenințată de „Omicron”? Ce se știe despre noua tulpină a coronavirusului

O nouă tulpină a coronavirusului, numită „Omicron”, se răspândește în lume. Aceasta a fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud. Din cauza „Omicron”-ului, unele țări își suspendă deja traficul aerian, iar autoritățile Moldovei au înăsprit regulile de intrare pe teritoriul țării noastre pentru cetățenii străini care au fost recent în una dintre cele opt țări din Africa. NM prezintă informațiile de ultimă oră despre noua tulpină și cât de periculoasă ar putea fi aceasta.

Unde a fost depistat „Omicron”

Noua tulpină a coronavirusului, denumită inițial B.1.1.529, a fost depistată de către cercetătorii din Africa de Sud. Noua tulpină a fost înregistrată pentru prima dată la 23 noiembrie, iar la 25 noiembrie a devenit clar faptul că sunt necesare studii suplimentare urgente. Ulterior, această tulpină a fost denumită oficial „Omicron” (a 15-a literă a alfabetului grecesc).

Până în dimineața din 29 noiembrie, această tulpină a fost depistată deja la locuitorii din Africa de Sud și Botswana, dar și la turiștii care au ajuns din Africa în Hong Kong, Belgia, Israel, Australia, Germania, Marea Britanie, Țările de Jos și Cehia.

Deocamdată nu se știe dacă noua tulpină există în Moldova. În țara noastră încă nu funcționează un laborator care ar putea determina tulpinile Covid-ului.

Ce se știe despre aceasta

Deocamdată, toate informațiile despre „Omicron” au un caracter „prealabil”. Datele obținute în urma experimentelor și observațiilor sunt încă insuficiente: nici despre contaminare, nici despre capacitatea de a evita imunitatea obținută prin vaccinare, dar nici despre gravitatea bolii provocate.

Se știe însă că noua tulpină are un număr neobișnuit de mare de mutații: circa 50 într-un genom întreg, din care 35 pătrund în proteina S (proteina prin care coronavirusul pătrunde în celulă în procesul de contaminare).

Pentru comparație: tulpina „Beta” are în același spațiu doar trei mutații, „Delta” – două. Aceasta înseamnă că noua tulpină „Omicron” are potențialul de a fi:

  • mult mai contagioasă decât alte tulpini cunoscute;
  • capabilă „să plece” de la acțiunea anticorpilor neutralizanți utilizați în vaccinuri.

Majoritatea cazurilor noi de contaminare din Africa de Sud este provocată anume de tulpina „Omicron”. În același timp, numărul de contaminări noi este deocamdată destul de mic în această regiune: circa 300 de cazuri pe zi.

Ce spune OMS

La 28 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au anunțat că deocamdată nu e clar, dacă varianta „Omicron” este mai contagioasă decât alte tulpini ale COVID-19 și dacă aceasta provoacă o evoluție mai severă a bolii. În schimb, au indicat riscul înalt al contaminării repetate cu noua tulpină a persoanelor care au fost deja bolnave de coronavirus.

„Deocamdată nu este clar dacă «Omicron» este mult mai transmisibil – dacă se transmite mai ușor de la o persoană la alta – comparativ cu alte tulpini, inclusiv «Delta»”, se menționează în comunicatul OMS. 

La fel, specialiștii OMS au subliniat faptul că deocamdată nu există date suficiente care ar confirma informația precum că „Omicron” este mai periculoasă decât „Delta”.

„Potrivit datelor preliminare, în Africa de Sud se atestă o majorare a numărului de internări, însă acest lucru ar putea fi cauzat de creșterea numărului total de persoane contaminate și nu de infectarea cu «Omicron»”, au precizat specialiștii de la OMS.

De asemenea, aceștia susțin că deocamdată nu există informații precum că simptomele contaminării cu tulpina „Omicron” se deosebesc de simptomatica altor tulpini ale coronavirusului.

Specialiștii afirmă că pentru a determina caracterul virusului și gravitatea manifestării acestuia, sunt necesare de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Cum reacționează țările lumii la noua amenințare

Informația despre noua tulpină a provocat deja instituirea unor restricții ce țin de transportul de pasageri.

La 28 noiembrie, Moldova a instituit deja restricții de intrare pe teritoriul țării noastre pentru cetățenii care în ultimele 14 zile au fost în opt țări ale Africii, unde a fost depistată noua tulpină a coronavirusului „Omicron” (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia eSwatini și Malawi). Iar cetățenii Moldovei care au revenit din aceste țări vor fi obligați să stea în carantină timp de 14 zile, cu posibilitatea de a înceta carantina peste șapte zile dacă testul PCR va fi negativ.

Rusia restricționează de la 28 noiembrie intrarea cetățenilor din Africa de Sud, Botswana, Lesotho, Namibia, Zimbabwe, Mozambic, eSwatini și Tanzania, precum și din Madagascar și Hong Kong.

Măsuri similare au fost introduse și de câteva state europene. Astfel, Marea Britanie a extins sâmbătă încă o dată „lista roșie”, incluzând în aceasta și țări cum ar fi Angola, Zambia, Malawi și Mozambic. În același timp, în Marea Britanie se reintroduce obligativitatea purtării măștilor care acoperă gura și nasul, în locuri publice, precum și testele PCR obligatorii pentru toți cei care intră pe teritoriul acestei țări și autoizolarea până la obținerea rezultatului.

Ursula Gertrud von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a îndemnat guvernele UE să reacționeze ferm și coordonat la apariția „Omicron”-ului.

De la 28 noiembrie, și SUA au instituit interzicerea zborurilor din câteva țări de pe continentul african. În declarația sa despre noua tulpină a virusului președintele Joe Biden a îndemnat Organizația Mondială a Comerțului să anuleze patentele pentru vaccinurile împotriva Covid.

Anterior, Washingtonul s-a mai adresat cu acest apel către țările lumii, dar nu a fost susținut în Europa. „Mesajele despre această tulpină nouă trebuie să demonstreze foarte clar, mai mult ca niciodată, că pandemia nu se va termina până nu vom avea vaccinare globală”, a declarat Biden.

Australia a anunțat sâmbătă, 27 noiembrie, că anulează pentru o perioadă de două săptămâni cursele aeriene din Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, Insulele Seychelles, Malawi și Mozambic. Persoanele care au fost în aceste state nu vor putea intra pe teritoriul Australiei (cu excepția cetățenilor săi).

Autoritățile Japoniei au stabilit că cei veniți din majoritatea țărilor din sudul Africii trebuie să fie plasați în carantină pe o perioadă de 10 zile, timp în care vor trebui să efectueze patru teste.

India a instituit testarea și un control mult mai strict pentru cei veniți din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong.

Canada interzice intrarea tuturor cetățenilor străini care în ultimele 14 zile au fost în Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini și în Mozambic.

Companiile farmaceutice vor să modernizeze vaccinurile

Câteva corporații farmaceutile producătoare de vaccinuri au declarat în același timp că au început deja să studieze noua tulpină și sunt dispuse, în caz de necesitate, să-și modifice vaccinurile.

Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că dacă noua tulpină va fi mult mai rezistentă la vaccinul lor, intenționează „să elaboreze și să producă un vaccin special adaptat împotriva acestei tulpini în decurs de aproximativ 100 de zile”. Însă noua variantă de vaccin va trebui să fie aprobată de regulatorii, transmite  Financial Times.

Producătorii vaccinului AstraZeneca au comunicat deja că efectuează studii în regiunile în care a fost depistată ultima mutație. Cei din companie mai susțin că testează propriile preparate împotriva „Omicron”-ului și speră că vaccinul își va menține eficiența.

Paul Burton, medicul-șef de la Moderna, a declarat la 28 noiembrie că întreprinderea va putea să lanseze un vaccin adaptat special pentru „Omicron” pe la începutul anului viitor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ilan Șor, condamnat la închisoare și fugit din țară, la Moscova: „Singura salvare pentru R. Moldova este uniunea cu Rusia” (VIDEO)

Un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă.

Congresul Blocului „Victorie” a reunit în capitala rusă zeci de politicieni afiliați lui Șor, printre care primarul Taracliei, Veaceslav Lupov, primarul Orheiului, Tatiana Cociu, și parlamentarul Vasile Bolea. De asemenea, la eveniment au participat și oficiali ruși, deputatul Dumei de Stat Leonid Sluțki.

Speakerii evenimentului au adus mai multe acuzații la adresa actuala formațiune de guvernământ a Republicii Moldova, PAS, și președintei Maia Sandu. Aceștia au transmis că forțele politice controlate oligarhului fugar, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, vor putea dezvolta țara și au pledat pentru restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, care s-au deteriorat din cauza invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei și atacurilor hibride la adresa Republicii Moldova.

Poziția mea politică constă în faptul că singura salvare pentru Republica Moldova – mai bine spus oameni, pentru că într-un final fiecare țară înseamnă simpli cetățeni – este uniunea cu Federația Rusă. (…) Această uniune trebuie să strânsă, de încredere și veșnic. Pentru că avem tradiții comune, istorii comune, o înțelegere comună a vieții”, a declarat Ilan Șor în timpul discursului său.

El a mai menționat că, săptămână viitoare” Blocul „Victorie” va depune la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Potrivit lui, prima persoană de pe lista electorală a formațiunii va fi bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, Aceasta este cercetată penal în două dosare și se află în prezent în arest la domiciliu.

Amintim că Blocul „Victorie”, controlat de Ilan Șor, a fost creat pe 21 aprilie 2024, la Moscova. Acesta este format din Partidul „Renaștere”, Partidul „Șansă”, Partidul „Victorie” și „Forța Alternativă de Salvare a Moldovei”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: