Moldova și Ucraina au convenit asupra recunoașterii reciproce a certificatelor de vaccinare
Full Article 2 minutes read

Moldova și Ucraina au convenit asupra recunoașterii reciproce a certificatelor de vaccinare

Republica Moldova și Ucraina au convenit, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare anti-COVID-19, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit sursei citate, acest fapt se datorează înțelegerilor atinse în cadrul întrevederii miniștrilor afacerilor externe Aureliu Ciocoi și Dmytro Kuleba, care a avut loc la 17 mai, în capitala Ucrainei.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând unul din următoarele documente:

  • certificatul național care confirmă administrarea completă a vaccinurilor incluse în lista Organizației Mondiale a Sănătății, eliberat în limba engleză sau care conține traducerea în limba engleză a acestuia;
  • rezultatul negativ al testării la COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat;
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului SARS-CoV-2, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

Conform rigorilor părții ucrainene, rămâne obligatorie dispunerea de poliță de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19.

Ministerul de Externe notează că Ucraina este cea de-a doua țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare. Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe ale României, Turciei, Cehiei, Greciei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății următoarele țări: Bulgaria și Regatul Spaniei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: