Moldova și Ucraina își consolidează eforturile în apropierea de UE și cooperarea cu NATO. Memorandum de înțelegere, semnat la Praga
Full Article 2 minutes read

Moldova și Ucraina își consolidează eforturile în apropierea de UE și cooperarea cu NATO. Memorandum de înțelegere, semnat la Praga

Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei au încheiat un Memorandum de înțelegere. Documentul a fost semnat de șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, și omologul său ucrainean, Ruslan Stefanchuk, în cadrul celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, care s-a desfășurat în Republica Cehă, anunță Parlamentul.

Potrivit sursei citate, memorandul de înțelegere a fost semnat „cu scopul intensificării relațiilor parlamentare bilaterale”, inclusiv în contextul în care atât Republica Moldova, cât și Ucraina, au drept obiectiv integrarea europeană, după ce au primit statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, Republica Moldova și Ucraina au convenit să consolideze cooperarea, pentru a reglementa un cadru comun de sprijinire a proceselor și procedurilor parlamentare.

Potrivit Memorandumului de înțelegere, colaborarea dintre Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei va viza mai multe aspecte. Printre acestea figurează susținerea și promovarea valorilor democratice, a drepturilor și a libertăților fundamentale, a stabilității și a securității în regiune; îmbunătățirea standardelor proceselor și procedurilor legislative, care vor permite încorporarea eficientă a agendei de integrare în UE și intensificarea cooperării cu NATO. De asemenea, Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei își vor consolida eforturile pentru gestionarea mai eficientă a unor eventuale crize și pentru promovarea intereselor comune în vederea apropierii de Uniunea Europeană.

„Instituțiile parlamentare de la Chișinău și Kiev vor depune eforturi pentru consolidarea capacităților instituționale de sporire a transparenței activității și de asigurare a suportului analitic și de cercetare în procesul legislativ” – anunță sursa citată.

Potrivit comunicatului emis de Parlament, în contextul consolidării cooperării interparlamentare, vor fi organizate vizite reciproce la nivelul conducerii parlamentelor, reuniuni comune ale comisiilor parlamentare și ale grupurilor de prietenie, vizite de studiu și schimb de bune practici, instruiri, conferințe parlamentare etc. „Acțiunile vor viza atât corpul de deputați, cât și funcționarii publici” – mai precizează sursa citată.

De menționat că, în aceste zile, șeful Legislativului, Igor Grosu, se află în Praga, unde participă la Summitul parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea.

Moldova și Ucraina își consolidează eforturile în apropierea de UE și cooperarea cu NATO. Memorandum de înțelegere, semnat la Praga

parlament.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: