Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Proiectul de lege, votat în prima lectură
Full Article 2 minutes read

Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Proiectul de lege, votat în prima lectură

Republica Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat în prima lectură cu votul a 60 deputați PAS, în cadrul ședinței Parlamentului din 28 martie. 16 deputați din opoziție au votat contra, iar 9 – s-au abținut.

Potrivit notei informative a documentului, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive. Mai exact, în 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din Republica Moldova și Georgia. Un alt motiv este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, la fel, este membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a Tratatului.

Suspendarea Tratatului va intra în vigoare după 150 de zile de la recepționarea notificării de către depozitar și statele părți ale acestuia.

Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

***

Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa a intrat în vigoare în 1992 și impune restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state. În anul 1999, 30 de state au semnat Acordul privind adaptarea Tratatului, care a vizat angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din țara noastră și din Georgia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Republica Moldova a refuzat să demareze procesul de ratificare a Acordului, potrivit unui comunicat publicat de Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: