Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa
Full Article 3 minutes read

Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Republica Moldova intenționează să suspende Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990. O decizie în acest sens a fost susținută de Guvern. Aceasta urmează a fi aprobată de Parlament și președinta țării. Potrivit Ministerului Apărării, elaborarea proiectului de lege este condiționată de 3 factori. Printre aceștia retragerea oficială a Federației Ruse din tratat pe 7 noiembrie 2023 și agresiunea militară asupra unui stat membru al tratatului – asupra Ucrainei. 

La ședința Guvernului din 6 martie, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege privind suspendarea Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990.

Republica Moldova intenționează să suspende tratatul „cu posibilitatea de a reveni la implementarea acestuia la o dată ulterioară”. Suspendarea tratatului va intra în vigoare după 150 de zile de la recepționarea notificării de către depozitar și statele părți ale Tratatului.

La ședința cabinetului de miniștri, secretarul de stat al Ministerului Apărării în domeniul politicii de apărare Valeriu Mija a menționat că „tratatul stabilește un regim internațional agreabil de către toate statele privind armele convenționale militare în Europa și al eliminării riscului de inițiere a unor acțiuni inofensive în Europa”.

Potrivit lui Mija, elaborarea proiectului de lege este condiționată de 3 factori: primul – retragerea oficială a Federației Ruse din tratat pe 7 noiembrie 2023; doi – agresiunea militară asupra unui stat membru al tratatului – asupra Ucrainei; trei – Federația Rusă din anul 2007 a suspendat tratatul privind forțele armate convenționale în Europa și a tratatele internaționale conexe.

„Astfel, odată cu retragerea Federației Ruse din acest tratat s-au schimbat fundamental circumstanțele care au stat la baza încheierii acestui tratat în 1990”, a comunicat secretarul de stat.

El a mai spus că până în prezent 21 de state au anunțat suspendarea tratatului.

Potrivit hotnews.ro, tratatul din 1990 privind forţele armate convenţionale în Europa (FACE), semnat la un an după căderea Zidului Berlinului, a impus limite verificabile asupra categoriilor de echipamente militare convenţionale pe care NATO şi Pactul de la Varşovia de atunci le puteau desfăşura. Tratatul a fost conceput pentru a împiedica oricare dintre părţile implicate în Războiul Rece să acumuleze forţe pentru o ofensivă rapidă împotriva celeilalte părţi în Europa, dar a fost nepopular la Moscova, deoarece reducea avantajul Uniunii Sovietice în ceea ce priveşte armele convenţionale.

Statele semnatare sunt angajate inclusiv să se asigură că, în cadrul zonei de aplicare a tratatului, cantitățile totale de armamente și echipamente convenționale limitate prin tratat nu vor depăși: 40 000 tancuri de luptă, 60 000 vehicule blindate de lupta, 40 000 piese de artilerie, 13 600 avioane de luptă și 4 000 elicoptere de atac.

Rusia şi-a suspendat participarea la tratat în 2007 şi a încetat participarea activă în 2015. La mai bine de un an de la invazia la scară largă a Ucrainei, preşedintele Vladimir Putin a semnat, în mai, decretul prin care denunţa pactul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: