Moldova va primi €9,5 mln din partea UE: vor fi construite posturi de pompieri și salvatori 
Full Article 2 minutes read

Moldova va primi €9,5 mln din partea UE: vor fi construite posturi de pompieri și salvatori 

Republica Moldova va primi 9,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Din acești bani, până noiembrie 2025, vor fi construite 10 posturi comunitare de pompieri și salvatori voluntari, iar alte 25 unități vor primi seturi de echipamente de protecție. Tot din acești bani, cinci localități se vor putea alege cu 80 000 de euro pentru proiecte inovatoare și până la 190 000 de euro – pentru investiții în parcuri fotovoltaice. La fel cinci orașe vor beneficia de câte 200 000 de euro pentru proiecte de revitalizare urbană. Informația a fost comunicată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe 4 septembrie. 

MAI a anunțat că țara noastră va beneficia de un ajutor, în valoare de 9,5 milioane de euro, din partea Uniunii Europene. Banii vor fi investiți în „capacitatea de a face față provocărilor de securitate națională și pentru a sprijini procesul de integrare în Uniunea Europeană”.

Banii vor fi oferiți în cadrul proiectului „EU4 Moldova Rezilientă – Stat Sigur, Comunități Puternice”, finanțat de Comisia Europeană.

Până în luna noiembrie 2025, vor fi construite 10 posturi comunitare de pompieri și salvatori voluntari, iar alte 25 unități vor primi 350 seturi de echipamente de protecție, fiind dotate cu sisteme avansate de comunicare și intervenție.

În plus, a adăugat MAI, proiectul vizează promovarea dezvoltării durabile în zonele rurale și urbane ale țării. „Cinci localități vor fi selectate pentru a implementa conceptul de „Sat Inteligent”, fiecare primind un buget de 80.000 de euro pentru proiecte inovatoare. De asemenea, în aceste sate se vor realiza investiții în parcuri fotovoltaice, cu un buget de până la 190.000 de euro per localitate”, a comunicat Ministerul.

Totodată, cinci orașe vor beneficia de finanțare în valoare de câte 200.000 de euro pentru proiecte de revitalizare urbană. În același timp, 12 întreprinderi municipale vor fi dotate cu tehnică de intervenție specializată, panouri solare sau alte tehnologii de energie alternativă.

Se menționează că proiectul are o durată de 18 luni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: