Moldovagaz a informat CSE despre riscul de sistare a livrării gazelor naturale
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz a informat CSE despre riscul de sistare a livrării gazelor naturale

SA „Moldovagaz” a informat Comisia Situații Excepționale (CSE) că există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale. Anunțul a fost făcut, în data de 12 ianuarie, de reprezentanții Guvernului, în urma ședinței CSE.

Potrivit sursei, a fost convocată Comisia pentru a se discuta despre situația de pe piața gazelor naturale și riscurile pentru consumatorii din Republica Moldova.

În acest fel, a fost audiat raportul SA „Moldovagaz” privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. De asemenea, a fost audiat raportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru Republica Moldova.

În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Potrivit reprezentanților guvernului, acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior.

„SA Moldovagaz a informat Comisia Situații Excepționale că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale”, declară sursa.

Participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către SA Moldovagaz. De asemenea, s-a discutat despre compensarea facturilor pentru consumatori în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat. La finalul ședinței, membrii CSE au aprobat mai multe decizii.

***

În cadrul ediției din 11 ianuarie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Oficialul a accentuat că, pe de altă parte, tariful de achiziție al gazelor naturale ar putea scădea, din nou, până la $450, cât a fost în luna decembrie sau chiar mai mic de atât.

Amintim că și reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.

Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: