MoldovaGaz a organizat prima licitația privind achiziționarea gazelor, după anularea deciziei CSE. Câștigătorul – Energocom
Full Article 4 minutes read

MoldovaGaz a organizat prima licitația privind achiziționarea gazelor, după anularea deciziei CSE. Câștigătorul – Energocom

Compania de stat Energocom a câștigat licitația privind furnizarea gazelor naturale pentru MoldovaGaz, în luna mai, organizată pe platforma de tranzacționare BRM East Energy – filială locală a Bursei Române de Mărfuri. Aceasta este prima licitație organizată de Moldovagaz pe bursă după anularea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale privind achiziționarea gazelor. Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a declarat că, în conformitate cu condițiile licitației, prețul de livrare va fi stabilit în ultima zi din luna aprilie, iar formula de calcul al acestuia va fi legată de TTF Front Month Index.

Începând cu 1 mai, MoldovaGaz va reveni la modul normal de achiziționare a gazelor, de pe bursă, alegând furnizorul care a oferit cel mai mic preț. Anterior, Moldovagaz a fost obligată să cumpere gaze de la Energocom, în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, bazată pe argumente de securitate energetică.

În aceste condiții, pe 23 aprilie, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a anunțat că compania a organizat o licitație pentru achiziționarea de gaze pentru luna mai pe platforma de tranzacționare BRM East Energy. Licitația, care a avut loc la 23 aprilie, a fost câștigată de compania de stat Energocom.

În conformitate cu termenii licitației, prețul de livrare va fi stabilit în ultima zi a lunii aprilie a acestui an, iar formula de preț va fi legată de TTF front month index. Moldovagaz va continua să procure gaze naturale pentru clienții săi la cele mai mici prețuri oferite pe piață”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Potrivit unui comunicat publicat de Energocom, la licitație au participat ofertanți. Aceasta a fost prima licitație la care a luat parte Energocom pe platforma BRM East Energy SRL.

Energocom a precizat că, în luna mai, compania va livra circa 20 000 000 m3 de gaze, conform formulei stabilite de MoldovaGaz.

Prețul exact se va ști pe 1 mai, deoarece acesta este determinat de media zilnică de închidere a indicatorilor TTF pentru luna următoare (Month Ahead). Cert este că echipa Energocom are experiența și competența necesară pentru a găsi parteneri și oferte competitive pe piețele internaționale și a concura pe o piață locală din ce în ce mai liberalizată”, a spus directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, citat în comunicat.

Iar membrul Consiliului de Administrare al Energocom Alexandr Slusari a menționat că, „dacă în următoarele 7 zile nu se vor întâmpla oscilații explozive a cotațiilor gazului la burse”, calcule orientative arată că, luna viitoare, Energocom va livra gaze pentru MoldovaGaz la prețul „aproximativ de 350 dolari per 1000 m3”. „În opinia mea, tendință bursieră, mai ales cea din România, arată că în următoarele luni prețul de achiziție la gaz rămâne cam în parametrele 300-350 dolari, ceea ce permite micșorarea semnificativă a tarifelor, demult așteptată și meritată de populație și economia națională”, a scris Alexandr Slusari pe Facebook.

***

Precizăm că, anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, din mai, Moldovagaz va începe să cumpere gaze de pe bursa moldovenească, în baza unor contracte lunare de la companiile care oferă cel mai bun preț. Deocamdată, va fi introdus un mecanism de cumpărare a gazelor pe bursă în baza unor contracte lunare, care vor fi comparate cu prețurile oferite de Gazprom. Apoi se intenționează a trece la contracte pe termen mai lung, în special atunci când vine vorba de achiziționarea gazelor pe perioada de iarnă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: