Moldovagaz cere investigarea furnizorului care a promis gaz ieftin în toată Moldova: „Manipulează piața gazelor naturale”
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz cere investigarea furnizorului care a promis gaz ieftin în toată Moldova: „Manipulează piața gazelor naturale”

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, cere investigarea companiei „Nordgaz Furnizare”, devenită cunoscută după ce fugarul Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul au promis gaz „la preț special” pentru consumatorii din regiunea găgăuză. Ceban susține că furnizorul s-ar putea face vinovat de manipularea pieței gazelor, după ultimele declarații în care a promis gaz ieftin pentru toată țara, și anunță că va depune o solicitare în adresa Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței pentru a-l investiga în acest sens.

„În legătură cu ultimele declarații ale reprezentanților companiilor private furnizoare de gaze naturale, SA Moldovagaz va face apel la Agenția Națională de Reglementare în Energie și la Consiliul Concurenței al Republicii Moldova cu o solicitare de investigare a eventualelor acțiuni de manipulare a pieței gazelor naturale”, a scris Ceban pe contul său de Telegram.

De menționat că „Nordgaz Furnizare” a promis să furnizeze gaze naturale în toată țara, la un preț de aproximativ 12 lei per metru cub. Șeful companiei, Alexandr Grosu, a anunțat acest lucru într-o conferință de presă, pe 10 noiembrie. Cu toate acestea, el nu a putut explica clar cum a reușit compania să obțină un preț atât de mic la gaze. Detalii – AICI.

***

Amintim că, pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Detalii – AICI.

Ulterior, într-o conferință de presă din 2 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că așa-numitul „contract” făcut public de Evghenia Guțul nu este nimic altceva decât un fake, adică un fals – pus la cale de fugarul Ilan Șor, în interese electorale. Mai mult, oficialul a menționat că a discutat prin e-mail cu administratorii companiilor care figurează în pretinsul contract publicat de guvernatoarea autonomiei – ambii ar fi negat că au semnat acte prin care se angajează să livreze gaze naturale către Republica Moldova. Detalii – AICI. Evghenia Guțul a criticat în aceeași zi declarațiile ministrului Parlicov, pe care le-a catalogat drept „minciuni”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: