Contractul publicat de Guțul – fake? Parlicov: „Gaz nu-i, sunt doar declarații”
Full Article 5 minutes read

Contractul publicat de Guțul – fake? Parlicov: „Gaz nu-i, sunt doar declarații”

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că așa numitul contract făcut public de Evghenia Guțul, prin care bașcana promite gaz mai ieftin pentru consumatorii găgăuzi, nu este nimic altceva decât un fake, adică un fals – pus la cale de fugarul Ilan Șor, în interese electorale. Mai mult, oficialul susține că a discutat prin e-mail cu administratorii companiilor care figurează în pretinsul contract publicat de guvernatoarea autonomiei – ambii ar fi negat că au semnat acte prin care se angajează să livreze gaze naturale către Republica Moldova.

„Șor îi consideră pe toți de proști. Contractul publicat de bașcan este un fals, o minciună și nu poate fi executat. Evident, suntem în campanie electorală și înainte de alegeri fac anumite promisiuni”, a declarat Victor Parlicov pe 2 noiembrie.

Oficialul susține că compania din Turcia care figurează în așa-zisul contract ar fi infirmat că se ocupă de gaze naturale și fosile. Mai mult, spune Parlicov, nu există date care să indice o activitate a acestei companii pe piața gazelor. În situații similare s-ar afla și alte două companii trecute în pretinsul contract – una din Germania, care urma să livreze gazul din Turcia în Moldova, precum și furnizorul indicat în actul publicat de Guțul, din Moldova, care urma să-l furnizeze mai departe în Găgăuzia.

„Managerul așa-numitei companii din Germania administrează o brutărie undeva în Germania. (…) Compania de la Bălți a fost înregistrată în 2020, fără nicio activitate de atunci. Haideți să fim serioși. S-au adunat câțiva oameni: unul care nu se ocupă de gaz din Turcia cu unul care se ocupă de copt pâine din Germania, cu o companie care nu are nicio activitate din Bălți, și iaca, noi acuș o să fericim poporul cu gaz ieftin. Sunt povești de adormit copiii” – a declarat Parlicov.

Ministrul Energiei spune că doar transportul gazelor naturale din Turcia până în Republica Moldova costă, astăzi, peste 100 de euro per mia de metri cubi. Ca gazul să ajungă la consumator, însă, implică costuri suplimentare.

„Ei pur și simplu mint și iau toți oamenii de proști știind că este imposibil asemenea preț. Ei nu au nicio intenție de a furniza gaz la acest preț, de aceea mint deschis. Șor a declarat din aprilie că are acest gaz. Ce l-a încurcat să-l furnizeze către consumatori? Admitem că avea posibilitatea să livreze doar pentru anumite regiuni. De ce nu a făcut-o până acum? Gaz nu-i, sunt numai declarații”, a mai spus ministrul Victor Parlicov.

Oficialul susține că dacă pe piață ar fi existat gaz cu asemenea prețuri, Guvernul le-ar fi cumpărat. „Nu există preț mai mic decât cel la care cumpără Energocom. Guvernul cumpără și caută gaz ieftin și o facem pentru toți cetățenii țării noastre, nu pentru anumiți cetățeni”, a conchis oficialul.

***

Pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a declarat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Contactat de NM, directorul Moldovagaz – cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Moldova – Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a primit, deocamdată, nicio cerere prin care consumatorii din Găgăuzia să solicite schimbarea furnizorului. În același timp, Vitalie Șaptefrație, directorul East Gas Energy Trading – operatorul care importă gaz din Turcia – a declarat că nu cunoaște nimic despre inițiativa anunțată de Guțul. Detalii – AICI.

În reacție, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că atunci când se va începe livrarea gazelor și se va expune. „Dar deocamdată de ce să comentăm știri?”, a menționat el. Întrebat de jurnaliști dacă „din punct de vedere logistic este posibil ca Guțul să aducă gaz”, oficialul a spus: „Doamna Guțul nu poate să aducă. Cum, poate să aducă gaz, nu știu, în căldare”.

NewsMaker a analizat documentul publicat de Evghenia Guțul. După cum reiese din acesta, este vorba despre o posibilă furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaz la un preț de 160,4 euro la o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru metru cub de gaz. Mai mult, documentul prevede că prețul include și livrarea gazelor în Moldova. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie, la Istanbul. Furnizor este compania turcă Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar cumpărătorul din partea moldovenească – Nordgaz Furnizare. Contractul din numele companiei moldovenești Nordgaz Furnizare a fost semnat de avocatul Alexandr Grosu. Nordgaz Furnizare este înregistrată la Bălți, iar Alexandr Grosu este directorul și coproprietarul acesteia cu o cotă de 90%. Restul 10% îi aparțin fostului șef Balti-Gaz Pantelimon Frăsineanu. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: