„Moldovagaz” și „Gazprom” negociază revizuirea prețurilor la gaze. Va fi ca în Europa?
Full Article 3 minutes read

„Moldovagaz” și „Gazprom” negociază revizuirea prețurilor la gaze. Va fi ca în Europa?

NM a constatat că „Moldovagaz” negociază cu „Gazprom”-ul rus o eventuală revizuire a formulei de bază de calculare a prețului la gaze, care este indicată în contract. Cei de la „Moldovagaz” au comunicat că scopul principal al negocierilor este de a apropia prețul cu care Moldova achiziționează gaze de cel al bursei. În prezent, la bursele europene, gazele se vând cu 35 de dolari mai ieftin decât cel cu care Moldova îl achiziționează.

În luna februarie, prețul gazelor la bursele europene a atins minimul istoric – ele se vând acum cu 135-140 de dolari. De exemplu, Ucraina achiziționează gaze cu acest preț. Iar prețul de achiziție pentru Moldova a fost, în luna ianuarie, de 173 de dolari pentru 1000 m.c., adică, în medie, cu 35 de dolari mai ieftin.

Șeful companiei „Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”, Serghei Makogon a declarat că „mulți traderi sunt interesați de posibilitatea de a livra gaze în Moldova prin Ucraina”.

Makogon a calculat special pentru NM prețul gazelor pentru Moldova, dacă acestea ar fi livrate de traderii europeni: „Pentru Ucraina, prețul gazelor cu livrare va constitui, în luna martie, 4150 de hrivne cu TVA. În dolari și fără TVA, acesta ar fi de 138 de dolari pentru 1000 m.c. Ieșirea la Alexeevca (punctul de intrare-ieșire în sistemul de transport al gazelor la hotarul dintre Moldova și Ucraina – NM) – încă 9,71 de dolari. Prețul la intrare în Moldova – 147,71 de dolari”.

Cei de la „Moldovagaz” însă consideră că în Moldova, achiziția de gaze de la traderi nu este convenabilă. Cei din companie au precizat că, luându-se în calcul și livrarea, prețul final ar fi mai mare. De menționat că cei din cadrul companiei folosesc pentru calcule alte cifre.

„Acesta nu este prețul final al gazelor naturale pentru consumatorii din Ucraina, ci doar prețul de achiziție la bursa din Țările de Jos (fără cheltuielile pentru transport). Livrat în Ucraina, el va costa deja pe piața angro 4650 de hrivne sau 191,67 de dolari pentru 1000 m.c. Deci, dacă Moldova ar achiziționa gaze în Ucraina, acestea ar costa cel puțin 191,67 de dolari, și aceasta – fără calculele ce țin de transportul lor până la hotarul cu RM”, a menționat „Moldovagaz”.

Totodată, cei de la companie au comunicat că se negociază cu „Gazprom”-ul rus o eventuală revizuire a formulei de bază de calculare a prețurilor la gaze, indicată în contract. „Scopul principal al negocierilor este de a apropia prețul cu care Moldova achiziționează gaze de cel al bursei”, au menționat cei din companie.

Ei au mai subliniat că în perioada negocierilor, părțile au convenit să nu dezvăluie detalii.

Menționăm că săptămâna trecută, a devenit cunoscut faptul că și „Bulgartransgaz” negociază cu „Gazprom” reducerea prețului. Operatorul de gaze din Bulgaria speră ca prețul gazelor să fie redus esențial pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2020. În prezent, Bulgaria achiziționează gazele rusești cu 265 de dolari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: