Moldovagaz va plăti Energocom-ului €331,22 pentru o mie de metri cubi de gaz, în mai. Precizările lui Ceban
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz va plăti Energocom-ului €331,22 pentru o mie de metri cubi de gaz, în mai. Precizările lui Ceban

În luna mai, prețul plătit de Moldovagaz gazele naturale de la compania de stat Energocom va constitui 331,22 euro per 1 000 m3. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

În conformitate cu condițiile contractuale de cumpărare a gazelor naturale dintre SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, în luna mai 2024 prețul de achiziție va constitui 31,13 euro/MWh, fiind echivalent cu 331,22 euro pentru o mie de metri cubi, sau 6 298,5 lei o mie de metri cubi (fără TVA), reieșind din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub, și cursul valutar la ziua de astăzi”, a precizat Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

***

Precizăm că, pe 23 aprilie, compania de stat Energocom a câștigat licitația privind furnizarea gazelor naturale pentru Moldovagaz, în luna mai, organizată pe platforma de tranzacționare BRM East Energy – filială locală a Bursei Române de Mărfuri. Trei participanți au luat parte la licitație. În conformitate cu condițiile licitației, prețul de livrare urma a fi stabilit în ultima zi din luna aprilie, iar formula de calcul al acestuia să fie legată de TTF Front Month Index.

Începând cu 1 mai, Moldovagaz a revenit la modul normal de achiziționare a gazelor, de pe bursă, alegând furnizorul care a oferit cel mai mic preț. Anterior, Moldovagaz a fost obligată să cumpere gaze de la Energocom, în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, bazată pe argumente de securitate energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: