Moldovenii ar putea fi lipsiți de apă 6 ore în zi. Ministerul Mediului recomandă deconectarea de două ori pe zi, din cauza secetei
Full Article 3 minutes read

Moldovenii ar putea fi lipsiți de apă 6 ore în zi. Ministerul Mediului recomandă deconectarea de două ori pe zi, din cauza secetei

Moldovenii ar putea rămâne fără apă în intervalele de timp 09:00-12:00 și 18:00-21:00. Recomandarea a fost făcută de Ministerul Mediului, în contextul secetei hidrologice grave cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit sursei, în perioada menționată, furnizarea apei ar trebui întreruptă pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.

În cazul în care decizia va fi luată, operatorii de apă vor trebui să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori, iar autoritățile publice locale care nu dispun de sisteme centralizate de apă să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor și să distribuie apă îmbuteliată în centrele de urgență.

Potrivit ministerului de resort, operatorii de apă trebuie să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze graficele de livrarea a apei. Astfel, furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 – 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă. Ministerul obligă operatorii de apă să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Între timp, autoritățile publice sunt îndemnate să distribuie în locuri amenajate pentru asistență medicală sau centre de urgență a apei îmbuteliate, să informeze populația referitor la reducerea consumului de apă. Pe de altă parte, primăriile care nu dispun de sisteme centralizate de apă trebuie să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor și să distribuie apă îmbuteliată în centrele de urgență.

Pentru localitățile din zonele declarate cu „Cod Roșu,” cetățenilor li se interzice, în intervalul de timp 08:00- 21:00, irigarea  gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor.

Între timp, agenților economici le este interzisă evacuarea apei din lacuri, iazuri în scopuri tehnologice. Se recomandă utilizarea apei în volume reduse și se interzice spălarea teraselor și irigarea gazoanelor, clumbelor pe timp de zi. Agenții economici sunt îndemnați să se asigure că echipamentele utilizate sunt intacte și nu permit pierderile de apă.

Producătorii agricoli sunt obligați să irige culturile agricole care preponderent necesită apă doar pe timp de noapte și să reducă debitul pentru irigare.

Recomandările Ministerului Mediului pentru populație în contextul secetei hidrologice pot fi consultate AICI.

Conform ultimei prognoze a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, din 22 iulie, în intervalul 22-29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți din stânga a f. Nistru) și va constitui:

-în r. Nistru -30-40% din valorile medii multianuale lunare (Cod Galben);

-în r. Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu);

-în râurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu), iar pe unele râuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare (Cod Roșu).

Potrivit sursei ciatte, în urma observațiilor vizuale, s-a constatat că unele sectoare ale râurilor Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogîlnic, Cula, Cușmirca, Bîcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sunt secate.

Printre țările care deja au introdus restricții la utilizarea apei pot fi menționate Italia, România, Spania, Portugalia etc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: