Ministerul Energiei

Moldovenii care locuiesc la mansardă, la primul sau ultimul etaj ar putea plăti diferit pentru căldură și gaz. Propunerea Ministerului Energiei

Moldovenii care locuiesc la mansardă, la primul sau ultimul etaj ar putea plăti diferit pentru căldură și gaz. Ministerul Energiei anunță că a inițiat și a supus consultărilor publice, în acest sens, metodologia de repartizare consumului agentului termic în cadrul blocurilor locative, pentru a ține cont de cazurile specifice.

Conform actului, gestionarii fondului locativ și locatarii vor avea dreptul să aprobe o metodologie la nivel de condominiu și să propună propriul mecanism de repartizare a consumului de energie termică în interiorul blocului. Ministrul Energiei Victor Parlicov susține că, astfel, furnizorii de energie vor face schimb de informații privind consumul din apartamentele debranșate pentru a verifica respectarea obligației de a menține o temperatură minimă de 18 grade Celsius. În caz contrar, susține oficialul, aceste apartamente consumă energie termică prin transfer de la apartamentele învecinate.

Ministerul Energiei încurajează în context clădirile publice și sectorul rezidențial, care s-au debranșat de la SACET, să utilizeze încălzirea centralizată. În special, pentru că, spune Parlicov, urmează alte investiții masive în schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în blocurile locative – din cele sovietice – verticale, în orizontale. Astfel, anunță oficialul, vor putea fi instalate contoare individuale la fiecare apartament, iar consumatorii vor putea regla temperatura în fiecare cameră și vor plăti exact cât vor consuma.

Din anul 2002, consumatorii care se deconectau integral de la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică erau obligați să achite 5% din suma calculată pentru suprafața încăperilor deconectate. În 2011 s-a introdus pentru cei debranșați o plată de 10% până la 20% din costul energiei termice, calculate pentru un metru pătrat al apartamentului. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale aceste prevederi în anul 2022, dar a obligat Guvernul să elaboreze un mecanism care să țină cont de cazurile particulare.

Potrivit Ministrului Energiei, între anii 2000-2022, cca 24 de mii de apartamente sau 10% din totalul apartamentelor din mun. Chișinău s-au debranșat de la SACET, iar în mun. Bălți proporția constituie cca 30%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: