Moldovenii care locuiesc la mansardă, la primul sau ultimul etaj ar putea plăti diferit pentru căldură și gaz. Ministerul Energiei anunță că a inițiat și a supus consultărilor publice, în acest sens, metodologia de repartizare consumului agentului termic în cadrul blocurilor locative, pentru a ține cont de cazurile specifice.
Conform actului, gestionarii fondului locativ și locatarii vor avea dreptul să aprobe o metodologie la nivel de condominiu și să propună propriul mecanism de repartizare a consumului de energie termică în interiorul blocului. Ministrul Energiei Victor Parlicov susține că, astfel, furnizorii de energie vor face schimb de informații privind consumul din apartamentele debranșate pentru a verifica respectarea obligației de a menține o temperatură minimă de 18 grade Celsius. În caz contrar, susține oficialul, aceste apartamente consumă energie termică prin transfer de la apartamentele învecinate.
Ministerul Energiei încurajează în context clădirile publice și sectorul rezidențial, care s-au debranșat de la SACET, să utilizeze încălzirea centralizată. În special, pentru că, spune Parlicov, urmează alte investiții masive în schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în blocurile locative – din cele sovietice – verticale, în orizontale. Astfel, anunță oficialul, vor putea fi instalate contoare individuale la fiecare apartament, iar consumatorii vor putea regla temperatura în fiecare cameră și vor plăti exact cât vor consuma.
Din anul 2002, consumatorii care se deconectau integral de la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică erau obligați să achite 5% din suma calculată pentru suprafața încăperilor deconectate. În 2011 s-a introdus pentru cei debranșați o plată de 10% până la 20% din costul energiei termice, calculate pentru un metru pătrat al apartamentului. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale aceste prevederi în anul 2022, dar a obligat Guvernul să elaboreze un mecanism care să țină cont de cazurile particulare.
Potrivit Ministrului Energiei, între anii 2000-2022, cca 24 de mii de apartamente sau 10% din totalul apartamentelor din mun. Chișinău s-au debranșat de la SACET, iar în mun. Bălți proporția constituie cca 30%.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!