Moldovenii pot călători cu pașapoartele expirate doar în trei țări
Full Article 2 minutes read

Moldovenii pot călători cu pașapoartele expirate doar în trei țări

Cetățenii Republicii Moldova pot călători cu pașapoartele expirate în Letonia, statul Israel și Federația Rusă. Precizarea a fost făcută, pe 3 iunie, de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Pentru implementarea Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 21 din 18 mai 2022 privind prelungirea valabilității pașapoartelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile.

Pașapoartele cu termen de valabilitate extins pot fi folosite doar în statele care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovene. Actualmente, confirmarea a fost recepționată prin canale diplomatice de la următoarele state:

  • Letonia;
  • Statul Israel;
  • Federația Rusă.

Misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale”, precizează MAEIE.

MAEIE va actualiza pe pagina sa oficială informațiile privind lista statelor care au acceptat decizia de extindere a termenului de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor Republica Moldova.

Informații cu privire la regulile de intrare pe teritoriul statelor străine găsiți AICI.

***

Amintim că, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, din 1 iunie, este prelungit în mod automat termenul de valabilitate al pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova care au expirat în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022. Valabilitatea actelor va fi extinsă automat până la 30 iunie 2023.

Potrivit premierului Natalia Gavrilița, decizia a fost luată din cauza creșterii semnificative de solicitări.

„Noi am avut foarte mulți cetățeni care în timpul pandemiei nu au putut veni acasă, nu și-au putut perfecta actele. Și acum avem o creștere semnificativă la pașapoarte cauzată de războiul din Ucraina. Avem rânduri foarte mari, inclusiv la consulatele din afara țării. (…) Pașapoartele se vor considera extinse. Această măsură a fost deja aplicată de mai multe țări care se confruntă cu asemenea probleme. Procedura este că se anunță organizația internațională specializată și când se scanează pașaportul, imediat se vede că acesta este valabil până în 30 iunie 2023”, a conchis premierul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: