Moldovenii trăiesc în medie 71,9 ani. Durata medie de viață a crescut
Full Article 2 minutes read

Moldovenii trăiesc în medie 71,9 ani. Durata medie de viață a crescut

În 2023, durata medie a vieții unei persoane din Republica Moldova a constituit 71,9 ani, fiind în creștere față de anul precedent. Iar speranța de viață la naștere, anul trecut, a constituit 67,5 de ani pentru bărbați și 76,4 de ani pentru femei. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS) într-un raport publicat pe 9 iulie. 

Potrivit BNS, în 2023, în Republica Moldova speranța de viață a constituit 71,9 ani, fiind în creștere cu 0,5 ani comparativ cu anul 2022.

În același timp, speranța de viață la naștere pe sexe, în 2023, a constituit 67,5 ani pentru bărbați și 76,4 ani pentru femei. Acest indicator a înregistrat, la fel, o creștere față de anul 2022, cu 0,4 ani la bărbați și 0,7 ani la femei.

BNS a explicat că creșterea speranței de viață în anul 2023 se datorează în mare parte reducerii ratei mortalității generale atât la bărbați, cât și la femei. „În 2023, rata mortalității generale a constituit 13,7 decedați la 1 000 locuitori, inclusiv la bărbați – 15,7%, la femei – 11,9%”, a precizat BNS.

Totodată, se constată că există o disparitate de gen majoră în ceea ce privește speranţa de viaţă la naştere, femeile trăind, în medie, cu 8,9 ani mai mult decât bărbații (76,4 ani comparativ cu 67,5 ani). Anul trecut, diferența între speranța de viață a femeilor și a bărbaților a crescut cu 0,3 ani comparativ cu 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: