Moldovenii vor putea face tranzacții fără numerar mai simplu, rapid și ieftin. BNM a depus cererea de aderare la SEPA
Full Article 3 minutes read

Moldovenii vor putea face tranzacții fără numerar mai simplu, rapid și ieftin. BNM a depus cererea de aderare la SEPA

Banca Națională a Moldovei (BNM) a depus marți, 29 ianuarie, cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro, din engleză Single European Payment Area (SEPA). Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, susține că aderarea la SEPA va aduce  mai multe beneficii pentru cetățeni, inclusiv costuri mai mici la efectuarea tranzacțiilor bancare fără numerar.

„Cred că va fi o veste bună pentru toți moldovenii care trăiesc și muncesc în străinătate și transferă remitență, din agoneseala dumnealor către rudele din țară. (…) Primul beneficiu ar fi al costurilor, pentru că este în avantajul tuturor participanților să avem plăți rapide, transparente, sigure, dar și la un preț sustenabil. Cu acest sistem, o plată ar putea fi făcută în circa 24 de ore, și în loc să plătim 20, 30 sau 50 de euro pe tranzacție, să plătim numai undeva la 1, 2 sau 3 euro. SEPA este un sistem de plăți care asigură eficiența plăților, standardizarea și transparența proceselor, facilitează tranzacțiile transfrontaliere și stimulează comerțul”, a declarat Anca Dragu.

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, susține că depunerea de către BNM a cererii pentru aderarea la SEPA este un pas „foarte important” pentru Republica Moldova și economia țării.

„O dată ce vom fi acceptați,  asta ar însemna că cetățenii și afacerile vor putea face tranzacții fără numerar mult mai simplu, rapid și ieftin cu toate cele 36 țări membre SEPA (țările UE + câteva țări ca UK, Elveția, Norvegia)”, a scris Radu Marian.

Parlamentarul a oferit și un exemplu în acest sens.

„De exemplu, un cetățean moldovean din diaspora care vrea să cumpere prin transfer un apartament în Chișinău o va putea face în primul rând mai ieftin – în loc de un comision de aproximativ 500 euro care se percepe astăzi la un transfer de 60 mii euro (sau chiar mai mult în funcție de bancă), consumatorul va plăti la aproximativ 30-40 lei, adică la fel ca un transfer bancar local.  În zona SEPA nu există comisioane pentru transferurile transfrontaliere, în SEPA nu există frontiere. Vor fi beneficii mari și pentru dezvoltarea comerțului, o dată ce tranzacțiile fără numerar se vor putea face mai simplu”, a mai scris Marian.

Potrivit BNM, aderarea Republicii Moldova la SEPA va avea ca rezultat furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, oferind soluții mai sigure, rapide și comode pentru cetățenii Republicii Moldova. În prezent, 36 de țări sunt membre SEPA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: