Mor copacii pentru case. Amendă de peste 12 mii de lei pentru defrișări ilegale în Chișinău
Full Article 2 minutes read

Mor copacii pentru case. Amendă de peste 12 mii de lei pentru defrișări ilegale în Chișinău

Peste 12 mii de lei este amenda pe care a primit-o Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru că vătămarea a 9 arbori. Declarația a fost făcută de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău, pe 5 iulie, după ce edilul Ion Ceban a relatat pe o rețea socială despre „intervenția promptă” a autorităților municipale cu privire la curățarea arborilor din capitală. 

PAS spune că 12 048 de lei este amenda aplicată Inspectoratului pentru Protecția Mediului „pentru vătămarea samavolnică a 9 arbori din sectorul Ciocana al capitalei”.

Partidul menționează că sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unei sesizări a deputatului Dorian Istratii și a consilierului municipal PAS Ion Bindiu cu privire neregulile depistate la fața locului.

„Ion Ceban și Î.M. „Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi” nu fac inspecții pe șantierele de lucru și permit companiilor contractate să taie rădăcinile copacilor atunci când amenajează trotuarele”, comunică PAS.

Astfel, fracțiunea solicită de urgență să fie efectuate inspecții la toate șantierele unde au loc amenajări de trotuare și să fie verificate dacă săpăturile din apropierea copacilor sunt făcute cu respectarea normelor.

Declarațiile PAS vin după ce astăzi dimineață, edilul Ion Ceban a făcut o postare pe o rețea de socializare unde a vorbit despre „intervenția promptă” a autorităților municipale cu privire la arborii din capitală.

„Pe parcursul ultimei săptămâni, angajații Î.M. „Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi” au intervenit prompt în circa 400 de activităţi, în desfășurarea lucrărilor planificate sau cele apărute în regim de urgenţă, conform solicitărilor locuitorilor municipiului Chişinău sau agenților economici”, a scris Ceban.

Astfel, edilul a spus că în sectoarele municipiului s-a intervenit în 61 de adrese unde s-au efectuat lucrări silvotehnice necesare şi planificate în cazul a 360 de arbori.

„Serviciul specializat „lichidare avarieri” a fost solicitat la 7 adrese, iar în urma intervenţiei prompte a specialiştilor calificaţi s-a reuşit igienizarea a 9 arbori, excluzându-se definitiv riscul pentru locuitorii sectoarelor respective”, a spus Ceban.

Primarul a spus că în săptămâna curentă urmează alte intervenţii silvotehnice planificate ce se vor solda cu activităţi specializate pe 23 de adrese.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: