Moscova „avertizează”, prin șeful FSB, Chișinăul: „NATO trage Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus”
Full Article 2 minutes read

Moscova „avertizează”, prin șeful FSB, Chișinăul: „NATO trage Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus”

NATO trage Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus. Declarația aparține, potrivit agenției rusești TASS, directorului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) Aleksandr Bortnikov. Potrivit sursei, avertizarea a fost făcută de Bortnikov atunci când a evaluat amenințările existente la adresa Comunității Statelor Independente (CSI). NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Guvernului Republicii Moldova. 

„Cum lucrează instrumentele externe de conducere, vedem pe exemplul Moldovei. Autoritățile moldovenești și-au pierdut de fapt independența politică. Mai mult, astăzi în fața Chișinăului este pusă întrebarea privind renunțarea la identitatea națională și statalitatea în ansamblu”, ar fi menționat Bortnikov.

„Alianța [NATO] trage literalmente Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus”, ar fi adăugat directorul FSB al Federației Ruse. 

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Guvernului de la Chișinău urmare a declarației șefiei FSB. Deocamdată nu avem un răspuns.

Menționăm, declarația lui Bortnikov a venit la câteva zile după ce Republica Moldova a devenit prima țară care a semnat cu Uniunea Europeană un parteneriat în domeniul securității și apărării. Detalii AICI.

***

Precizăm, datele unui sondaj publicat în aprilie 2024 au arătat că 48,1% dintre respondenții moldoveni consideră Federația Rusă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Iar 34% dintre respondenți au răspuns că ar vota pentru aderarea Moldovei la NATO, dacă ar avea loc un astfel de referendum. În același timp, 46,7% dintre respondenți consideră că statutul de neutralitate al Republicii Moldova, consfințit în Constituție, poate proteja țara în cazul unui conflict militar. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: