Посольство России в Республике Молдова

Moscova, după Marșul Suveranității organizat la Chișinău: „Respectăm neutralitatea Moldovei”

Federația Rusă afirmă că respectă „suveranitatea, statutul de neutralitate și integritatea teritorială a Republicii Moldova” — potrivit unei declarații publicate de Ambasada Rusiei la Chișinău, la o zi după evenimentele desfășurate luni, 23 iunie, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la semnarea Declarației de Suveranitate a țării. Totodată, diplomația rusă susține că „renunțarea la un curs de confruntare cu Rusia reprezintă o garanție a stabilității Moldovei”. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarațiile.

În comunicat, Ambasada anunță că a urmărit desfășurarea evenimentelor de la Chișinău.

„Rusia salută o astfel de abordare rațională și sprijină dorința statelor de a-și determina independent viitorul, ținând cont de tradițiile și specificul lor civilizațional. Țara noastră respectă cu strictețe prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001. Nu intervine în treburile interne ale Moldovei, respectă suveranitatea acesteia, statutul de neutralitate și integritatea teritorială”, menționează Ambasada rusă.

Totodată, Ambasada Rusiei a declarat că „respectarea acestor principii, consfințite în Constituția Republicii Moldova, precum și renunțarea la un curs de confruntare cu Rusia, reprezintă o garanție a stabilității și prosperității Moldovei, a relațiilor de bună vecinătate și a unei cooperări egale și reciproc avantajoase între țările noastre”.

Am solicitat un comentariu de la serviciul de presă al Partidului de Guvernare, Acțiune și Solidaritate, în raport cu declarațiile Ambasada Rusiei la Chișinău. La momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Menționăm că conducerea Republicii Moldova a acuzat în repetate rânduri Rusia că încalcă neutralitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în condițiile în care în regiunea transnistreană continuă să staționeze, fără acceptul Chișinăului, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care număra în jur de 2500 de militari ruși.

Deși Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, Moscova și administrația nerecunoscută de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru.

Încă de la alegerea sa pentru prima dată în calitate de președinte al țării, dar și pe durata celor două mandate, Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că Rusia trebuie să-şi retragă militarii din regiunea transnistreană, iar „misiunea de pace” rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE şi ONU. Și Alianța Nord-Atlantică i-a cerut, anterior, Rusiei, să își retragă trupele din stânga Nistrului. Cererile, însă, așa și au rămasă fără un răspuns.

***

Suveranitatea Republicii Moldova a fost sărbătorită la Chișinău cu marș și cântece patriotice. Circa 10.000 de persoane au participat luni seara, 23 iunie, la Marșul Suveranității, o manifestație organizată de președinta Maia Sandu, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate.

Marșul „Suveranității” a început la monumentul Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Unele persoane au purtat costume tradiționale și au ținut drapele în mâini. La eveniment au fost surprinși președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totuși, manifestația nu a decurs fără note politice, fiind menționate în discursurile ținute de unii oficiali și oameni de cultură viitoarele alegeri parlamentare.

În aceeași zi, socialiștii au ieșit în stradă. La manifestație au participat și deputați ai Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, precum și liderii Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și ai Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev. Protestatarii au criticat politicile partidului de guvernare și au îndemnat cetățenii să voteze împotriva PAS și a președintei Maia Sandu la viitoarele alegeri parlamentare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: