Moscova nu a închis robinetul. Moldovagaz continuă să cumpere gaz din Rusia și în luna mai
Full Article 2 minutes read

Moscova nu a închis robinetul. Moldovagaz continuă să cumpere gaz din Rusia și în luna mai

Republica Moldova nu a fost deconectată de la rețeaua de furnizare a gazului rusesc din 1 mai. Îngrijorările erau motivate de faptul că partea moldovenească nu a reușit să desfășoare auditul independent al datoriei istorice, pretinse de Gazprom de la Moldovagaz și care se ridică la peste 700 mln de dolari. Desfășurarea auditului era o prevedere inclusă în noul contract semnat în toamna anului 2021.

Furnizarea gazului natural în Republica Moldova se desfășoară în regim normal, conform contractului cu Gazprom”, a declarat în dimineața de 1 mai Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”.

Pe 29 aprilie, Vadim Ceban a declarat pentru NM că Moldova va primi 163 de milioane de metri cubi de gaz, din care 131 de milioane sunt pentru Transnistria. Prețul estimat pentru luna mai constituie circa $910.

Amintim că la 20 aprilie, ministrul Infrastructurii Andrei Spinu a declarat că nici Guvernul Republicii Moldova, nici Moldovagaz nu au primit un răspuns de la Gazprom la o solicitare de prelungire a termenului limită pentru auditarea datoriei istorice. Această perioadă, conform contractului, expira la 1 mai. Spânu a remarcat că dacă ulterior Gazprom va sista furnizarea de gaz natural Moldovei, republica va cumpăra gaz de la comercianții internaționali.

***

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” de la sfârșitul anului trecut s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: