Munteanu propune guvernului o retorică mai dură față de Tiraspol: „Au îndesit-o cu complimentele”
Full Article 2 minutes read

Munteanu propune guvernului o retorică mai dură față de Tiraspol: „Au îndesit-o cu complimentele”

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a prezentat poziția formațiunii pe care o conduce cu privire la situația din regiunea transnistreană. Potrivit acestuia, Chișinăul ar trebui să fie mai dur față de Tiraspol și să impună anumite condiționalități. Politicianul nu a precizat cum anume ar putea fi implementate propunerile în practică.

Igor Munteanu a propus guvernului un set de acțiuni pentru „anihilarea regimului separatist de la Tiraspol și reînglobarea raioanelor de est în spațiul constituțional al Republicii Moldova”, scrie IPN pe 14 noiembrie.

Președintele CUB a prezentat 5 condiții pentru ca autoritățile Republicii Moldova să reconsidere politica sa energetică în raport cu malul stâng. Igor Munteanu recomandă:

– să se renunțe la utilizarea narativelor false privind „criza umanitară”, care în opinia sa ar fi folosită de Tiraspol pentru a șantaja emoțional autoritățile de la Chișinău;

– să se impună Tiraspolului eliminarea bugetului militar pentru armata transnistreană;

– liberalizarea imediată a dreptului la asociere și liberă exprimare;

– eliberarea din închisori a deținuților politici, condamnați pentru critica în adresa regimului;

– dezactivarea imediată a posturilor care blochează circulația liberă și ridicarea sistemului de bruiere pe malul stâng a posturilor TV și Radio difuzate în Republica Moldova;

În același timp, Igor Munteanu cere prudență maximă din partea oficialilor moldoveni. În opinia politicianului, autoritățile „au îndesit-o cu complimentele în adresa „partidei păcii” și nu ar trebui decât să urmărească interesul național”. Președintele CUB susține că Tiraspolul este „îngrozit de pierderea mijloacelor care-i asigură supraviețuirea”. Pus să plătească tariful real la gaze, regimul anticipează că în scurt timp ar putea intra în faliment, iar criza ar lovi înainte de toate în oligarhi și ar pune la îndoială stabilitatea pretinsei construcții statale, mai consideră Munteanu

Timpul este favorabil pentru o schimbare la Tiraspol, mai ales dacă această oportunitate ar fi folosită corect, concluzionează președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.

Deocamdată, Guvernul nu a reacționat la recomandările formulate de ex-deputatul Igor Munteanu, fondatorului unei noi formațiuni politice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: