Muzeele vor putea decide independent prețul biletelor pentru fiecare expoziție. De asemenea, în Republica Moldova va fi reglementată noțiunea de „muzeu virtual”. O inițiativă în acest sens a fost aprobată de cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței din 24 iulie.
Muzeele din Republica Moldova vor funcționa în baza unor noi prevederi, aprobate de Executiv în data de 24 iulie.
Proiectul prevedere introducerea noțiunii de „muzeu virtual” – o acțiune care potrivit ministrului Culturii este necesară în contextul digitalizării patrimoniului cultural și apariției a tot mai multor entități care desfășoară activități specifice muzeelor în spațiul online.
„Vreau să încurajez deschiderea mai multor muzee în aer liber, temporare, așa ca cel al victimelor deportărilor, unde există și o soluție de realitate virtuală. Deja avem o experiență foarte bună, invit toată lumea să-l vadă și reamintesc că avem disponibil și voucherul cultural, care poate fi utilizat pentru vizitarea muzeelor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
O altă noutate ține de faptul că prețurile și tarifele pentru serviciile oferite de muzeele publice vor fi stabilite de către instituții și aprobate de fondatorii acestora. De asemenea, documentul reglementează modalitatea de organizare și condițiile de înregistrare a instituțiilor în Registrul muzeelor din Republica Moldova.
„Vom introduce noțiuni noi, care nu erau anterior, cum ar fi, muzeul virtual, care trebuie dezvoltat în țara noastră. Vom da mai multă libertate, vom liberaliza activitatea și inițiativa fiecărui muzeu, pentru că fiecare muzeu în parte își are imaginea, scopurile și obiectivele sale, individuale. Astfel, acest proiect de lege vine să liberalizeze această activitate și un factor la fel de important pe care vreau să-l subliniez este liberalizarea prețului unui bilet la muzeu. Deci această modificare va permite fiecărui muzeu în parte să-și stabilească pentru fiecare expoziție, pentru fiecare eveniment propus publicului, prețul biletelor respective, care vor fi aprobate de fondator. Vreau să încurajez deschiderea mai multor muzee în aer liber, temporare, așa ca cel al victimelor deportărilor”, a mai spus Prodan.
Oficialul a subliniat că prețul biletelor nu va crește.
„În cazul muzeelor subordonate Ministerului Culturii, v-a fi Ministerul Culturii, în cazul celor de subordonate autorităților publice locale, vor fi autoritățile publice locale. Asta nu înseamnă scumpirea biletelor pentru cetățeni, ba din contra, muzeele vor veni cu un program larg de deschidere a ușilor și de acces, mai ales pentru păturile econimic vulnerabile spre patrimoniu, dar v-a pune în valoare acest patrimoniu și va reprezenta de fapt prețul pe care noi îl punem în patrimoniu nostru național”, a conchis Prodan.
Ghidajul în muzeele naționale va putea fi efectuat de către angajații instituțiilor sau de către ghizi externi. Aceștia vor desfășura tururile ghidate doar în baza acreditării, conform Normelor de acreditare a ghizilor, care vor fi elaborate de Ministerul Culturii.
Oficial, în Republica Moldova sunt înregistrate 132 de muzee.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.