„N-avem de unde”. Budianschi a spus cu cât vor fi indexate pensiile și ce majorări de salarii îi așteaptă pe bugetari 
Full Article 3 minutes read

„N-avem de unde”. Budianschi a spus cu cât vor fi indexate pensiile și ce majorări de salarii îi așteaptă pe bugetari 

Ministrul Finanțelor a spus că bugetarii vor avea parte, începând cu ianuarie 2023, de o majorare a salariilor în valoare de 1300 de lei. Potrivit șefului de la Finanțe, majorarea cu suma fixă de 1300 de lei îi avantajează, în special, pe salariații cu lefuri foarte mici. De asemenea, Budianschi a spus că din lipsă de fonduri, pensiile în aprilie 2023 vor fi indexate doar cu 14,1%.

Ministrul Finanțelor a declarat că pentru a ajuta cetățenii să facă față inflației, salariile bugetarilor, indiferent de valoarea acestora, vor fi majorate cu 1300 de lei. Pentru majorarea lefurilor bugetarilor în 2023 vor fi alocate 3,7 miliarde de lei.

„Prin politica salarială de anul viitor s-a decis să se meargă pe o majorare a tuturor salariilor cu aceeași sumă fixă, cu 1300 de lei. Măsura a fost acceptată în forma actuală pentru a-i proteja pe angajații care au salarii mici. Dacă majoram salariile în baza valorii de referință, pentru acele persoane care au 4000 de lei, creșterea ar fi fost infimă. Iar pentru cei care au salarii mari, proporțional, și majorarea era să fie mai mare. De aceea s-a venit cu soluția de a acorda această creștere tuturor în aceeași sumă fixă”, a comunicat Budianschi în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, potrivit realitatea.md.

El a mai spus că asta înseamnă că persoanele care au 5000 de lei vor avea 6300 de lei – o creștere de 20%. Cei care au 10 mii de lei sau mai mult însemna o creștere de 10-13%.

Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică – cel puțin 30%. Ministrul Finanțelor precizat că nu există fonduri suficiente decât pentru o indexare cu 14,1%.

„Noi vom veni cu o indexare de 14,1%. Ulterior, pe parcursul anului, în funcție de evoluția veniturilor, probabil, vom reveni la acest subiect. Dar trebuie să ținem cont de faptul că indexarea din 2022 și plățile unice oferite au asigurat valoarea pensiilor, nu excelent, dar aproape de pierderile cauzate de inflație. E vorba în special de categoria pensiilor mici, pentru că pensionarii cu pensii mai mari au avut și pierderi mai mari din cauza inflației. Estimăm că veniturile bugetului asigurărilor sociale vor crește cu 14%, n-avem de unde indexa pensiile cu o valoare mai mare”, a comunicat ministrul Finanțelor.

Dumitru Budianschi a mai spus că bugetul de stat pentru anul 2023 are un deficit de 6% din PIB, adică peste 18 miliarde de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: