Nantoi, cu scuze și nu prea pentru afirmații pretins sexiste: „Un dirijor de la Kremlin a ridicat bagheta” VIDEO
Full Article 5 minutes read

Nantoi, cu scuze și nu prea pentru afirmații pretins sexiste: „Un dirijor de la Kremlin a ridicat bagheta” VIDEO

Deputatul Oazu Nantoi a explicat, pe 27 iunie – la Parlament, că nu a avut intenția să insulte femeile și că nici pe ansamblul Joc nu l-a vizat în declarația sa care a stârnit reacții. El a spus că reacțiile au apărut după ce „un dirijor de la Kremlin, specialist în manipularea opiniei publice, a ridicat bagheta”. Totodată a invitat-o pe socialista Adela Răileanu, care a numit declarația lui Nantoi „o insultă scandaloasă la adresa femeilor din Moldova”, să viziteze împreună cu el Bucea. Nantoi s-a oferit să-i fie șofer. Mai mult, deputatul a propus ca el și parlamentarii indignați să treacă testul la poligraf. Comuniștii și socialiștii, nemulțumiți că Nantoi nu și-a cerut scuze, au anunțat despre un proiect prin care să-i fie interzisă participarea deputatului la 5 ședințe ale Parlamentului. 

Deputatul socialist Grigore Novac a anunțat la ședința Parlamentului că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a pregătit un proiect de hotărâre prin care lui Nantoi să-i fie interzisă participarea la 5 ședințe plenare.

La rândul ei, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman i-a cerut lui Nantoi să-și clarifice declarațiile, care au stârnit reacții.

Ieșit la tribuna Parlamentului, Nantoi a spus că „un dirijor de la Kremlin, specialist în manipularea opiniei publice, a ridicat bagheta și au apărut comentarii în legătură cu declarația mea, unde ansamblul Joc nu a fost menționat”.

Eu sunt sigur că stimata colegă care a scris mesajul cu indignare nu a vizitat Bucea, eu nu sunt fudul, eu o să mă ofer să fiu șofer. Să mergem împreună la Bucea, la Irpeni, și ca doamna colegă să vorbească cu femeile violate de eliberatorii ruși inclusiv cu copile de 10-12 ani, ca stimata colegă să se uite în ochii mamelor care și-au pierdut copiii. (…) Iar la întoarcerea din Bucea, eu cu stimata colegă aș fi trecut prin satul meu natal, din Ucraina, și ne-am fi dus la cimitir unde sunt înmormântați consătenii mei care luptă împotriva invaziei lui Putin. (…) Uneori ca să înțelegem ceea ce se întâmplă azi, bine ar fi să cunoaștem trecutul”, a comunicat Nantoi.

El a mai propus ca, împreună cu deputații indignați, să treacă un test la poligraf.

Eu propun să trecem testul la poligraf, benevol, toți ca să clarificăm cine este adept sincer al fascismului neremunerat dar cine contra-plată și sub bagheta de la Kremlin atacă statalitatea Republicii Moldova”, a menționat el.

Eu pot să-mi cer scuze în fața cetățenilor Republicii Moldova, care nu au citit declarația mea integrală și au înțeles ceva tendențios. (…) Contextul este univoc, noi cetățenii Republicii Moldova nu vom accepta să fim turmă manipulată, intimidată. Noi, cetățenii Republicii Moldova, la 20 octombrie vom face un pas decisiv spre pace, stabilitate și libertate”, a explicat Nantoi.

Urmare a discursului lui Nantoi, socialistul Novac s-a arătat nemulțumit că deputatul nu a cerut scuze.

Domnule Nantoi să știți că ați cere scuze e ceva omenesc”, a menționat socialistul.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că a primit demersul blocului și a solicitat să fie înregistrat.

După aia discutăm. (…) La comisia juridică, după care la biroul permanent, după care în ședință în plen”, a adăugat Grosu.

La ședința Parlamentului din data de 14 iunie, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi a spus „ce ar putea însemna pentru Moldova să devină parte din „lumea rusă”. El a amintit că, recent, la Moscova au dansat „fetele frumoase din Moldova”. „Nu gratuit, cred”, a adăugat deputatul. Nantoi s-ar fi referit la hora membrilor ansamblului Joc cu politicianul fugar Ilan Șor. Ulterior, el a adăugat că „în condițiile „lumii ruse” în Moldova, fetele frumoase moldovenești vor avea o perspectivă strălucitoare – pentru ruble, să servească în bordeluri soldații ruși-eliberatori”. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adela Răileanu a numit declarația lui Nantoi „o insultă scandaloasă la adresa femeilor din Moldova”. Potrivit parlamentarei socialiste, Nantoi ar fi insinuat că femeile „ar putea avea rol de prostituate”. Ea a mai spus că Platforma femeilor deputate trebuie „să condamne public acest discurs de ură și calomnie” iar „Biroul Permanent al Parlamentului trebuie să se întrunească și să ia măsurile necesare pentru a sancționa acest comportament inacceptabil”.

Platforma Femeilor Deputate din Parlament, condusă de vicepreședinta legislativului Doina Gherman, a declarat pentru NewsMaker că va solicita deputatului Nantoi „să clarifice declarațiile sale și să-și ceară scuze pentru eventualele ofense pe care nu le-a avut în vedere”. Detalii AICI

Pe 19 iunie, Nantoi a spus la o emisiune TV că la următoarea ședință a Parlamentului va explica, în maniera sa, ce a avut în vedere. Totuși a menționat că declarația i-a fost ruptă din context și că „cei care sunt experți în manipularea opiniei publice de la Moscova au dat indicația de a sustrage atenția opiniei publice de la mesajul de bază a declarației” sale. Detalii AICI.

Pe 20 iunie, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adela Răileanu a solicitat, printr-o adresare, Consiliului pentru Egalitate din Moldova să se expună cu privire la declarațiile parlamentarului Oazu Nantoi. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: