Natalia Morari se vrea președintă a Moldovei. Jurnalista va candida la scrutinul din toamnă
Full Article 6 minutes read

Natalia Morari se vrea președintă a Moldovei. Jurnalista va candida la scrutinul din toamnă

Jurnalista Natalia Morari a anunțat că va candida la funcția de președinte al Republicii Moldova. Pe 18 iulie – în timpul unui briefing de presă, Morari a spus că va participa la scrutin „în calitate de candidat independent”. 

Timp de 15 ani am apărut pe ecranele televizoarelor și timp de 15 ani v-am informat despre evenimentele și problemele din țara noastră. (…) În toți acești ani am luptat împotriva nedreptății și pentru schimbări democratice. (…) Țara noastră s-a schimbat mult și nu înspre bine. Suntem tot mai puțini, sunt mai puțini tineri, sunt mai puțini copii, sunt mai puțini medici, mai puțini învățători. (…) Astăzi, principalul sentiment care domină este disperarea. Ne-am pierdut speranța, ne-am pierdut încrederea. (…) Trebuie să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor interne, nu ne mai putem permite să mai așteptăm decenii ascultând promisiuni goale despre un viitor îndepărtat. Văzând cum totul revine într-un cerc vechi, unde puterea devine un scop în sine iar oamenii continuă să sufere de sărăcie și promisiuni goale, nu pot rămâne deoparte. Nu am urmărit o carieră politică, dar înțelegerea faptului că actualii candidați nu vor aduce schimbări m-a determinat să acționez. Am decis să îmi înaintez candidatura la funcția de președinte în calitate de candidat independent”, a declarat Morari.

Morari a mai spus că programul, pe care îl va prezenta în scurt timp, va conține „soluții pentru rezolvarea problemelor noastre prioritare”.

„Schimbarea aici și acum” este sloganul jurnalistei pentru campania electorală.

***

În septembrie 2021, Morari a anunțat că ia o pauză de emisie și că iese temporar din Consiliul de Adminstrație al televiziunii TV8. Motivul invocat este faptul că aceasta ar fi șantajată de către angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru că a avut o relație cu omul de afaceri Veaceslav Platon, care este și tatăl copilului său. Ulterior, SIS a anunțat într-un comunicat de presă că va ancheta cazul și i-a recomandat jurnalistei să depună o plângere și la Procuratura Generală.

Precizăm, după nașterea fiului său, jurnalista Natalia Morari a declarat că Rem a avut un „tată donator”. La sfârșitul lunii iulie 2021, pe pagina de Facebook a lui Veaceslav Platon a apărut o fotografie cu un copil, care a fost ștearsă la scurt timp. Presa a semnalat asemănarea dintre bebeluș și fiul moderatoarei TV. Administratorul paginii a confirmat informația, însă a precizat că a fost comisă o greșeală. Mai târziu, ex-deputatul român Cristian Rizea a dezvăluit că jurnalista ar avea o legătură amoroasă cu Veaceslav Platon. Mai precizăm că în iulie 2019, Morari a realizat un interviu cu Platon, care se afla la acel moment în penitenciar. „Relația noastră a început în iunie 2020”, a spus ulterior Platon într-un interviu.

Urmare a anunțul jurnalistei, că ia o pauză de emisie, postul TV8 anunța că a fost informat „de existența conflictului de interese” și că „emisiunea de autor „Politica Nataliei Morari” a fost retrasă definitiv din grila postului”. „La fel, Natalia Morari a fost revocată imediat din structurile de administrare”, menționa în declarația sa administrația TV8.

Pe 18 octombrie, Asociația Obștească Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8, a anunțat despre faptul că a fost acționată în judecată de către fosta membră a Asociației, Natalia Morari. Potrivit reprezentanților acesteia, jurnalista solicita să fie restabilită în calitate de membră. Pe 21 octombrie, Morari a publicat un text prin care își explica decizia de a acționa în judecată Asociația Media Alternativă. Aceasta a scris că foștii săi colegi ar fi profitat de starea sa psihologică. Natalia Morari a menționat că a semnat cererea prin care a renunțat la statutul de membru-fondator într-o perioadă în care starea sa emoțională nu-i permitea să ia decizii echilibrate.

Pe 15 aprilie 2022, Morari a anunțat că va reveni pe micile ecrane cu o nouă emisiune. Iar pe 5 mai, Morari a informat că emisiunea va fi difuzată de postul de televiziune N4. Pe 22 decembrie, jurnalista a anunțat că renunță la colaborarea cu N4. În martie 2023, Morari anunța că revine în presă. Aceasta a publicat un video, în care promitea un nou format și relatări „altfel” despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. În prezent, Morari activează pe YouTube.

***

Pe 17 mai 2024, liderul socialist Igor Dodon anunța că mai mulți lideri ai unor partide de opoziție au avut o întrevedere pentru a discuta posibilitatea propunerii unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Liderul Partidului Socialiștilor nu a dezvăluit cine a participat la întâlnire, însă a precizat că aceasta a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari. La întrevederea organizată de Natalia Morari au fost: ex-ministru de Externe în cabinetul de miniștri condus de democratul Pavel Filip, Tudor Ulianovschi, fostul premier și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, fostul premier și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei Ion Chicu, fostul președinte și lider al socialiștilor Igor Dodon, fosta bașcană Irina Vlah și deputatul neafiliat Gaik Vartanean, care a aderat la Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), fondat de primarul capitalei Ion Ceban. La întâlnire au fost inclusiv politologul Ian Lisnevschi, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, ex-ministrul Justiției Stanislav Pavlovschi și avocata Fulga Grabovschi. Potrivit Nataliei Morari, aceștia au avut rolul de „observatori”. Detalii AICI.

Ulterior, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a spus că și el a fost invitat la întrevederea organizată de Natalia Morari, la care au participat Dodon, Filat, Vlah și Chicu. „Nu m-am dus pentru că sunt persoane cu care eu nu pot să-mi permit să stau la masă”, a explicat politicianul. El a adăugat că nu ar sta la o masă „cu Dodon și cu Filat”, însă ar discuta cu Ion Chicu sau cu partidul lui Ion Ceban. „Doamna Morari cred că le-a făcut o capcană, ca după asta în caz că nu o să fie un candidat comun, ea va zice „eu merg în politică și candidez eu singură””, a adăugat Usatîi. NewsMaker a solicitat la acel moment o reacție de la jurnalista Natalia Morari în contextul declarațiilor făcute de Renato Usatîi. Morari nu a răspuns la apelul și mesajele redacției.

***

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie. Scrutinul se va desfășura concomitent cu referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);
– Vlad Filat (lider PLDM);
– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);
– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);
– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: