NATO se arată gata să-și apere aliații și amintește de Republica Moldova. Reacția Moscovei
Full Article 3 minutes read

NATO se arată gata să-și apere aliații și amintește de Republica Moldova. Reacția Moscovei

Alianța Nord-Atlantică încearcă să împiedice „integrarea firească” dintre Rusia și Belarus. Este reacția Ministerului de Externe de la Moscova, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia și Belarus să nu amenințe aliații organizației nord-atlantice, după aterizarea forțată a avionului de pasageri Ryanair la Minsk. Oficialul a amintit de integritatea teritorială a unor state, inclusiv a Republicii Moldova.

Stoltenberg a afirmat că NATO este serios îngrijorat de cooperarea mai strânsă dintre Moscova și Minsk din ultimele luni.

„Am învățat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia și Republica Moldova”, a spus el, care a amintit că „NATO este o alianță defensivă”.

Totodată, secretarul general al NATO a avertizat Minskul și Moscova să nu îi amenințe aliații, notează AGERPRES.

„Suntem desigur pregătiți, în caz de urgență, să protejăm și apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de amenințare venită din partea Minskului și Moscovei”, a declarat Stoltenberg pentru publicația germană Welt am Sonntag. „Suntem vigilenți și urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus”, a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine „tot mai dependent” de Rusia.

Reacția Ministerului de Externe de la Moscova nu a întârziat. Purtătoarea de cuvânt a instituției Maria Zaharova a declarat că „o colaborare eficientă între Rusia și Belarus nu intră în planurile NATO, de aceea alianța se amestecă în permanență în treburile interne ale celor două state”, informează Kommersant.

„Iată și răspunsul la întrebarea de ce Vestul s-a apucat de Belarus. O colaborare eficientă între două state în planurile NATO nu intră. Trebuie să se amestece în permanență în treburile interne ba dintr-o țară, ba din alta, ba în amândouă concomitent, numai să nu permită mersul firesc al integrării reciproce”, a declarat reprezentanta MAE-ului Rusiei.

„Îi urez secretarului general și Alianței Nord-Atlantice sănătate, care este legată în mod direct de vechile fobii, și să se elibereze de frica de urmărire”, a mai scris Zaharova.

***

Precizăm că Lituania, Letonia și Polonia, toate membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus.

Declarația secretarului general al NATO a fost făcută în contextul incidentului cu avionul Ryanair, care efectua o cursă de la Atena la Vilnius și a fost forțat să aterizeze la Minsk, după care doi dintre pasageri – jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa au fost reținuți.

Stoltenberg a mai declarat că situația din Belarus va fi discutată la summitul NATO care va avea loc la Bruxelles în 14 iunie, la care va participa și președintele american Joe Biden. Secretarul general al NATO a spus că recent anvergura programului Parteneriatul pentru Pace (PFP) cu Belarus a fost redusă semnificativ și că va continua să fie revizuită.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: